Androsteron

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Androsteron (3α-hidroksi-5α-androstan-17-on) je šibek androgen in pripadnik steroidnih hormonov, ki se sintetizirajo in izločajo v modu, manj pa tudi v skorji nadledvične žleze in v jajčniku, ter povzročajo moške spolne znake. Je kemijski stranski produkt pri razgradnji androgenov, nastaja pa tudi iz progesterona. Ima manjši maskulinizacijski učinek, ki je približno sedemkrat šibkejši kot ga ima testosteron. Androsteronov 3β-izomer je epiandrosteron.

Slika strukture: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Androsterone.png


V približno enakih količinah ga najdemo tako pri moških kot pri ženskah v krvni plazmi in seču, kamor se izloči kot del normalne presnove. Ugotovili so, da se pojavlja v borovem cvetnem prahu in ga je mogoče najti tudi pri večini sesalcev. Zaslediti ga je mogoče v veliko prehranskih dopolnilih, ki so namenjeni tistim, ki želijo pridobiti mišice in izklesati telo(bodybilding).

Contents

Zgodovina

Prvič so ga leta 1931 izolirali Adolf Friedrich, Johann Butenandt in Kurt Tschering. Najprej so destilirali več kot 17.000 litrov moškega urina, iz katerega so dobili le 50 mg kristalnega androsterona, to pa je bilo dovolj, da so odkrili, da je kemijska formula zelo podobna estronu.

Učinki in uporaba

Za androsteron se pogosto govori, da vpliva na človekovo vedenje - agresijo, vendar pa je znanih zelo malo podatkov, ki bi to utemeljevali. Za hormon je značilno, da se ne pretvori v estrogen in ima tudi dejansko antiestrogene učinke, zaradi česar je še posebej uporaben v času izgubljanja teže (hujšanju), saj pomaga pri izgubi maščob. Njegov učinek je tudi, da poveča moč in daje občutek dobrega počutja ter te napolni z energijo.

Viri

Zunanje povezave

Personal tools