Enkefalin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Enkefalini so endogeni ligandi, saj so proizvedeni v telesu in se vežejo na opioidne receptorje v telesu. So naravni peptidi, najmanjši od molekul s protibolečinskimi in opiatnimi lastnostmi in se sprostijo z nevroni v centralni živčni sistem in s celicami v nadledvični žlezi. Enkefalini so naravna zdravila proti bolečinam.

Razvrščajo jih skupaj z endorfini, ki so peptidi z morfinu podobnim učinkom in se tvorijo v telesu, ter lahko blokirajo bolečine v centralnem živčnem sistemu, podobno kot analgetik morfin.

Enkefalin je bil odkril okoli leta 1975, ko so raziskovalci odkrili, da so v možganih specifična področja, ki nadzorujejo bolečino. Tako so identificirali spojini, ki sta naravno lajšali bolečine v telesu, endorfin in enkefalin v obliki levcina in metionina. To jim je ponudilo priložnost za razvoj zdravil s podobnimi učinki.

Enkefalin je sestavljen iz dveh pentapeptidov: levcina in metionina, imenovana:

  • Met-enkefalin : Tyr—Gly—Gly—Phe—Met
  • Leu-enkefalin : Tyr—Gly—Gly—Phe—Leu

Enkefalini imajo opiatu podobne učinke in delujejo kot živčni prenašalci ali nevrotransmitorji na mnogih delih v možganih in hrbtenjači in se ukvarjajo z zaznavo bolečine, gibanja, razpoloženja in obnašanja, s čimer se zmanjša tako čustven kot fizičen vpliv bolečine. Pojavlja pa se tudi v prebavnem traktu.

Viri

Personal tools