Estriol

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Estriol je eden izmed treh glavnih estrogenov, ki jih proizvaja človeško telo. Proizvaja se skoraj izključno med nosečnostjo, ko posteljica izloča velike količine estrogenov. Njegova molekulska formula je C18H2403. Je šibek estrogen in glavni metabolit estradiola in estrona. Pretvorba v estriol poteka večinoma v jetrih.

Njegova količina je najvišja v času zanositve, kar povzroča tudi jutranjo slabost. Merimo ga lahko v materinem urinu ali v krvi. Njegova količina pove, ali je ženska noseča. Nizka količina estriola pomeni težave pri razvoju ploda, kromosomsko ali prirojeno napako v zarodku, kot je Downov sindrom.

Estriol zmanjšuje simptome bolezni pri nosečnicah z multiplo sklerozo, varuje pred boleznimi srca in velja za enega najvarnejših estrogenov za pomoč pri nadzoru simptomov menopavze, kot so nespečnost, razdražljivost, vročinski oblivi, nočno znojenje, depresija… Z razliko od ostalih estrogenov pa estriol ne povečuje tveganja nastanka raka dojk ali raka endometrija. Ker je estriol šibek estrogen, morajo biti količine odmerkov za odpravo simptomov velike, kar pa povzroča slabost. Standardna doza estriola znaša od 2 do 8 mg na dan. Veliko žensk potrebuje odmerek v količini 8 mg na dan, da zmanjšajo simptome menopavze.

Leta 1970 so predlagali, da bi se lahko uporabljal v terapevtske namene kot estrogen vendar kasnejše raziskave te domneve niso potrdile.


Viri

http://en.wikipedia.org/wiki/Estriol

http://www.wisegeek.com/what-is-estriol.htm

http://www.earlymenopause.com/hrt_estriol.htm

Personal tools