Estrogen

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Estrogeni so skupina stereoidnih spojin, ki delujejo kot hormoni. V skupino estrogenov prištevamo estron, estradiol in estriol. So poglavitni spolni hormoni pri ženskah in so ključnega pomena za menstrualni ciklus.

Čeprav obstajajo estrogeni tudi pri moških, je njihova koncentracija večja pri ženskah, zlasti pri tistih, ki so v rodni dobi. Estrogeni prispevajo k razvoju sekundarnih spolnih znakov, ki se predvsem kažejo kot razlike med moškimi in ženskami in ki se ne nanašajo na reproduktivni sistem. Pri ženskah so te značilnosti prsi, razširjena medenica in večja količina telesne maščobe v zadnjici, stegnih in v območju kolkov. Estrogen tudi prispeva k dejstvu, da imajo ženske manj obraznih dlak in bolj gladko kožo kot moški.

Estrogeni uravnavajo menstruacijo in pripravljajo maternico za nosečnost; ta se razširi, odebeli pa se tudi endometrij. Dva hormona, luteinizirajoči hormon (LH) in folikle stimulirajoči hormon (FSH), pomagata nadzorovati, kako telo proizvaja estrogen pri ženskah, predvsem pri ovulaciji.

Estrogeni se sintetizirajo pretežno v jajčnikih (v razvijajočih se foliklih), pa tudi v rumenem telescu in v posteljici. Jetra, prsi in nadledvični žlezi prispevajo k proizvodnji estrogena, čeprav v manjših količinah.

V reproduktivni fazi življenja (ki se začne z nastopom menstruacije in se nadaljuje do menopavze) se od estrogenov pretežno sintetizira estradiol. Estrogeni so pomembni za žensko zdravje, ne samo zaradi reprodukcijskega cikla, pač pa delujejo tudi na številne druge procese v telesu. Žal pa estrogeni lahko tudi povečajo tveganje za razvoj raka dojk in pospešujejo rast nekaterih tipov tumorjev.


VIR:

http://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

Personal tools