Fototropini

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Fototropini so fotoreceptorske beljakovine (najpogosteje so to flavoproteini), ki posredujejo fototropski odziv pri višjih rastlinah. Skupaj s kriptokromi in fitokromi omogočajo rastlini, da se odzove in spremeni svojo rast v smeri proti svetlobi. Fototropini so pomembni tudi za odpiranje in zapiranje listnih rež.

Fototropini so del fototropskega senzoričnega sistema v ciklih, ki povzročajo različne odzive na okolje v rastlinah. Pomembni so za premike kloroplastov znotraj celice, saj s tem zagotavljajo rastlini boljše pogoje za fotosintezo ter s tem močnejšo in hitrejšo rast.

Fototropini so avtofosforilirajoče protein-kinaze, ki se odzivajo in dajejo odgovor rastline na modro svetlobo. Preden postanejo kriptokromi in fitokromi v celici aktivni, fototropini zaznajo modro svetlobo. To povzroči prepisovanje določenih genov (DNA) v mRNA. V celični membrani se fototropinska beljakovina fosforilira, to pa sproži verižne dogodke znotraj celice, tako da postanejo kriptokromi in fitokromi aktivni in rastlino obrnejo proti povečani količini svetlobe.


Viri:

Personal tools