Hemolizin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Hemolizin je eksotoksin, ki ga sproščajo bakterije in povzroča razpad rdečih krvničk.


Ime hemolizin izhaja iz stališča, da povzroči propad rdečih krvnih celic. Če se ga uporablja v zadostnem odmerku, lahko hemolizin pronica skozi vsako sesalčevo celico. Kljub temu za večino ljudi izločanje hemolizina ne predstavlja resno tveganje za zdravje, le nekaj infekcij lahko povzroči motnje v homeostazi.

Kristalografska struktura sestavljenga hemolizina je pokazala heptametrično organizacijo. Protein je gobasto oblikovan z 50A debelim betom. Iz njega izhaja klobuk, v naravnem okolju pa gre steblo skozi lipidni dvosloj. Klobuk proteina prekriva veliko prostora, ki je povezan z zunanjostjo celice skozi veliko odprtino na vrhu klobuka. Najožji (1,4 ~ nm v premeru), del kanala se nahaja na spodnjem delu stebla Skica hemolizina.

Hemolizin povzroči prib. 2nm široko poro v gostiteljski celici in zato voda, ioni ter majhne organske molekule skozi njo pronicajo. Hitra razelektritev molekul kot je ATP, izginjanje membranskega potenciala in ionskega gradienta ter nepovratne osmoze vodi do razgradnje in povzroči propad celice gostiteljice.

Bakterija uporablja hemolizin kot način za pridobivanje hranilnih snovi iz celic gostiteljic kot na primer železo, ki je kot omejevalni faktor rast patogenih bakterij. Brez železa se ustvarijo škodljivi radikali in ga zato vzdržujejo v nizkih koncentracijah. Eritrociti pa so bogati z železom, ta se nahaja v hemoglobinu in z razgradnjo teh celic, se sprosti hemoglobin v okolico in bakterija prevzame železo.

Viri

Zunanje povezave

Personal tools