Hondroitin sulfat

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Hondroitin sulfat je glikozaminoglikan, sestavljen iz β-D-glukoronske kisline in N-acetil-β-D-glukozamina. [[1]] Verige hondroitin sulfata so povezane s hidroksilnimi skupinami, ki so pritrjene na serinskih ostankih določenih proteinov. Točno kako so proteini izbrani za pritrditev na gliozaminoglikan, ni znano. Hondroitin sulfat pritegne vodo v hrustančno matrico in vzpodbuja tvorbo hrustanca. Ima tudi sposobnost, da prepreči encimom razgradnjo hrustanca. [[2]] Hondroitin sulfat pridobivajo iz ušes prašiča, sapnika goveda ter iz hrustanca morskega psa in rib.


Hondroitin sulfat uporabljamo pri osteoartrozi, pogosto v kombinaciji z glukozamin sulfatom. Skupaj obnavljata poškodovan hrustanec in zavirata napredovanje bolezni. Zmanjšujeta tudi bolečino in oteklino ter povečata gibljivost sklepov. Nahajata se v obliki prehranskega dopolnila, vendar varnost dolgotrajnega uživanja še ni preverjena. Peroralni odmerek hondroitin sulfata pri ljudeh je 800 – 1200 mg na dan.


Hondroitin sulfat priproročajo športnikom z velikimi obrementivami sklepov pri treningu ter starejšim pri obrabi sklepov. Pri uporabi morajo biti posebno previdni ljudje z sladkorno boleznijo in kardiovaskularnimi boleznimi, saj pripravek zvišueje raven sladkorja v krvi.


Media:Viri

- http://en.wikipedia.org/wiki/Chondroitin_sulfate

- Prijatelj, Nadja. Farmakognozija, kemijska struktura naravnih spojin:učbenik za 4. letnik programa farmacevtski tehnik. DZS, Ljubljana 2005

- http://www.medicaartis.si/teorija_tezave_sklepov.htm

- http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/druginfo/natural/744.html

Personal tools