Kaj nas dela unikatne

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Transkripcijski faktor je beljakovina, ki je potrebna za pričetek transkripcije ( prenos informacij iz DNA na RNA). Transkripcijski faktor z vezavo na nukleotidno zaporedje DNA v promotorskih regijah odločilno vpliva na nivo izražanje genov.

Michael Snyder, PhD, profesor in vodja genetike na Stanford ter znanstveniki iz Stanford University School of Medicine in Yale University so prvi primerjali razlike transkripcijskih faktorjev od človeka do človeka. Ugotovili so, da ključ do naše individualnosti ne leži v naših genih, ampak v zaporedjih, ki jih obkrožajo in kontrolirajo. Študija je pokazala, da se interakcije teh zaporedij z vrsto ključnih proteinov (transkripcijski faktorji) lahko močno razlikujejo med dvema človekoma in verjetno vplivajo na našo podobo, razvoj in celo nagnjenost k nekaterim boleznim.

S selektivno vzrejo sevi kvasovk so ugotovili da je veliko veznih razlik in variacij v ravni izražanja genov, v posameznikih prešla iz staršev na potomce in določili so več kontrolnih proteinov, ki se spreminjajo. Zasledili so več kot 150000 veznih mest po celem genomu za transkripcijski faktor imenovan NF-kB in več kot 19000 mest za Pol II . Ugotovili so tudi razlike med jakostjo povezav s proteini in razlike med posameznik. Znanstveniki so še ugotovili, da je nekaj od teh veznih mest blizu genov, ki sodelujejo pri boleznih kot so diabetes tipa 1, lupus, levkemija in shizofrenija.

Personal tools