Kalmodulin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Kalmodulin (slika proteina [1]) (ang. calmodulin; okrajšava: CAM) je majhna, toplotno stabilna, kisla znotraj celična beljakovina, ki specifično veže kalcijeve ione in uravnava številne celične funkcije, odvisne od kalcijevih ionov.

Kalmodulin je proteinska molekula, sestavljena iz 149 aminokislin, masa je približno 16706 Da, je eno-verižni polipeptid katerega približno 30% vseh aminokislin predstavljajo asparaginski in glutaminski ostanki. Vsebuje en N6-trimetil-lizin na mol, ne vsebuje pa cisteina, hidroksiprolina, ali triptofanskih ostankov.

Kalmodulin lahko vgradi 4 kalcijeve Ca2+ ione na molekulo in nato je zmožen spodbujati različne encime in encimske sisteme v evkariontih. Te encimi vežejo kalmodulin preko osnovne alfa vijačnice, ki jo vsebujejo. Kalmodulin posreduje v velikih ključnih procesih kot so vnetja, presnova, apoptoza, krčenja gladkih mišic, znotraj celično gibanje, kratkoročni in dolgoročni spomin, ter imunski odziv. Protein lahko najdemo na različnih mestih v celici npr. v citoplazmi, v organelih, ali pa so vezani v citoplazmo in druge membrane. Veliko proteinov na katere se veže kalmodulin, ne morejo same vezati kalcijevih ionov, tako kalmodulin deluje kot pretvornik signala.

Viri:

• D. Smith, Oxford dictionary of biochemistry and molecular biology. Revised ed. Oxford: Oxford University Press, 2000. ISBN: 0-19-850673-2

• Slovenski medicinski e-slovar; Univerza v Ljubljani, Medicinska fakulteta, Lek d. d [[2]]

Personal tools