Karoteni

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Karoten je oranžen fotosintetični pigment, ki igra pomembno vlogo pri fotosintezi. Najdemo ga v veliko vrstah sadja in zelenjave (oranžne barve, npr. v korenju). Obstaja več različic (alfa, beta, gama, delta).

Beta karoten je provitamin vitamina A [1], kar pomeni, da se v jetrih pretvarja v vitamin A glede na potrebe organizma in tako veča odpornost organizma v boju z boleznimi. Beta karoten je močan antioksidant, zato se tudi uporablja kot stabilizator v živilski industriji, kot barvilo pa smo ga že omenili. Za učinkovito konverzijo beta karotena v retinol moramo organizmu zagotoviti zadostno količino vitamina C, cinka, beljakovin in ščitničnih hormonov, za absorpcijo in skladiščenje vitamina A in njegovih prekurzorjev v jetrih pa je nujna zadostna količina žolča in maščob. Jetra skladiščijo zadostne količine vitamina A za nekaj mesecev, do tkiv pa potuje tako, da se veže na retinol-vezavni protein (RBP).

Alfa karoten: Ima podobne učinke kot beta izomer, le da je pri konverziji v retinol za približno polovico manj aktiven.

Blagodejni učinki: Beta karoten se v telesu pretvori v vitamin A, ki omogoča normalen vid ter razvoj organizma, obnovo in delovanje povrhnjice kože in sluznice, ugodno deluje pri nekaterih kožnih boleznih, celjenju ran, prebavnih motnjah in pomanjkanju teka, preprečuje infekcije sluznic, ščiti pred nekaterimi oblikami raka, poveča količino pigmenta v koži (ki skrajšuje potreben čas, da lepo porjavimo), varuje kožo pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, zagorelost pa se zaradi njega ohrani dalj časa. V mladosti vpliva tudi na rast in razvoj kosti in zob.

Nevarnosti: Prevelika količina karotena povzroča rumeno kožo, oranžne dlani in podplate. Ti znaki lahko pomenijo, da je vaša ščitnica premalo aktivna, zato v krvi zastaja preveč beta karotena. Če je vaša koža še suha in hladna, se počutite utrujene in šibke, opravite krvni test.

Karoten, E160a (orgon.si) (citirano 21.1.2010)

Personal tools