Kaveolin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Kaveolini so majhni proteini z velikostjo 18-24 kDa. Interagirajo med seboj tako, da tvorijo homooligomere in heterooligomere iz 14-16 monomerov esencialnih za pravilno delovanje kaveole. Spadajo med integralne membranske proteine, ki so pomembni gradniki kaveol. Te nastanejo s polimerizacijo kaveolina. Ta veže holesterol in tvori koničaste strukture na notranji strani membrane. Kaveolin je sestavljen iz 178 aminokislinskih ostankov. Poznamo kaveolin-1, kaveolin-2 in kaveolin-3 pri vretenčarjih. Imajo podobno strukturo. Poznamo dve izostrukturni obliki kaveolina-1. To sta kaveolin-1α in kaveolin-1β .

Kaveole so prisotne v pljučnih celicah tipa 1, maščobnih celicah, v celicah gladkih in prečnoprogastih mišic. Nasprotno pa jih ni v eritrocitih, trombocitih, limfocitih in živčnih celicah. Obogatene so s holesterolom in če le-tega odstranimo, izginejo tudi kaveole.

Z analizo tkiva bolnika raka na prostati pri moških in njegovih metastaz so znanstveniki ugotovili znatno zmanjšanje prisotnosti proteina kaveolin-1; vzorci tkiva tumorja so pokazali popolno odsotnost tega proteina. Kaveolin-1 varuje zdravo celico pred preobrazbo v maligno. Mutacija gena za ta protein ob vplivu estrogena je lahko pomembna za nastanek raka na dojki pri ženskah.

Porast ravni kaveolina-1 v nevronih je občasno odgovoren za nastanek Alzheimerjeve bolezni, saj zavira cepitev amiloida z α-sekretazo in lahko poveča cepitev z β-sekretazo.

Viri: http://www.amoic.hr/NOVI-BIOMARKER-ZA-RAK-PROSTATE-/1020.aspx
http://amsdottorato.cib.unibo.it/253/1/tesiBaiocchi.pdf
http://www.medenosrce.net/pogled.asp?id=1135
http://www.bambino.si/identificiran_gen_odgovoren_za_nastanek_raka_na_dojki

Personal tools