Kurkumin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Kurkumin (C21H20O6) je svetel, rumeno-oranžen prah, označen tudi z E100. Njegova vrednost tališča je 183°C oz. 361 K.

Contents

Lastnosti

Kurkumin se nahaja v kurkumi, ki je trajnica in ima značilne velike liste ter rumene cvetove, zaradi katerih jo lahko uporabljamo kot barvilo. Zaradi ostrega okusa se lahko velikokrat uporabi tudi kot začimba.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma

Je polifenol, ki se največkrat pojavlja v dveh oblikah: keto-, ki je trdna in enol-, ki je tekoča oblika, in je bolj energijsko stabilna. Pojavlja se v različnih funkcionalnih skupinah, primer so aromati, natančneje polifenoli.

Sliki obeh oblik kurkumina:
http://www.kemija.org/index.php/kemija-mainmenu-38/24-kemijacat/252-kurkumin-e100

Biosinteza

Biosintetična pot kurkumina je bila za raziskovalce zelo težko določljiva. Prva, ki sta se poglobila v to, sta bila Roughly in Whiting leta 1973. Predlagala sta dva mehanizma njegove sinteze in izkazalo se je, da je bila druga popolnoma pravilna.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Curcumin-2.JPG


Pomen

Kurkumin ima v medicini zelo pomembno vlogo. Deluje protivnetno, je antioksidant (npr. zavira poškodbe DNA), preprečuje nastanek apoptoze (programirana celična smrt) rakavih celic, ne da bi poškodoval ali uničil zdrave celice, kar pomeni, da je lahko zelo pomemben za morebitni razvoj zdravila proti raku. Ugotovili so tudi, da preprečuje nastanek β amiloidov v možganih bolnika z Alzheimerjevo boleznijo.


Viri

http://en.wikipedia.org/wiki/Curcumin

http://www.kemija.org/index.php/kemija-mainmenu-38/24-kemijacat/252-kurkumin-e100

http://www.orgon.si/skodljive-snovi/barvila/kurkumin-curcumin-e100.html

Personal tools