Lecitin (2)

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Lecitin

Lecitin je sestavljen iz fosfornih kislin, holina, maščobnih kislin, glicerola, glikolipidov, trigliceridov in fosfolipidov. Lecitin označujemo tudi z oznako E 322.(struktura lecitina).

Beseda lecitin se pojavi leta 1847, ko je francoski kemik in farmacevt Theodore Gobley izoliral lecitin iz jajčnega rumenjaka. Lecitin je prisoten v živalskih in rastlinskih tkivih, ter v jajčnem rumenjaku. Lecitin ščiti celice pred oksidacijo zato je prisoten v vseh celicah in je pomembna sestavina tako živčnih kot tudi možganskih celic.

Soja je glavni vir iz katerega pridobivajo lecitin, poleg nje pa ga najdemo še v semenih stročnic, arašidih in koruzi. Lahko pa ga pripravijo tudi kemično s pomočjo heksana. Lecitin služi kot prehransko dopolnilo in deluje kot poživilo, saj ga z razliko od drugih emulgatorjev telo lažje izloči z telesa. Pomaga tudi pri zniževanju holesterola in pri delovanju skeletnih in srčnih mišic. Lecitin tudi pospeši razgradnjo maščob v telesu. Uporabljajo pa ga tudi v medicinske in farmacevtske namene.


Viri

Personal tools