Leksikon KIT

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Triptofan

Triptofan je ena izmed življenjsko pomembnih aminokislin (gradnik beljakovin), ki jo organizem ne proizvaja sam. Je naravni relaksant, ki pomaga pri [nespečnosti][1] tako, da spodbuja spanec, če so z njim bogate beljakovine v zvezi z nevtralnimi aminokislinami (sestavine beljakovin, ki ne prenašajo električnega naboja). Razlog je, da triptofan z drugimi nevtralnimi aminokislinami tekmuje za vstop v možgane (za okrepitev sinteze serotonina in melatonina). Zmanjšuje napetost in depresijo.


Je osnova za neposredni nastanek serotonina (njegova predstopnja) v tako imenovanih raphejevih jedrih možganov, ki prinaša uravnovešenost in občutek sreče. Triptofan je tudi ključna snov za proizvodnjo [melatonina][2] v epifizi, hormona, ki nam omogoča dober spanec in nas ohranja mlade. Iz esencialne aminokisline triptofan, lahko v jetrih nastaja tudi niacin. Za sintezo 1 mg niacina je potrebnega približno 60 mg triptofana. Triptofan iz vsakodnevne hrane lahko prispeva do 2 tretjini potrebnih ekvivalentov niacina.


Delovanje

Pri dviganju ravni hormonov npr. [serotionina][3] je tako učinkovit, da so triptofan dolga leta uporabljali kot hipnotik. Uporablja se ga kot zdravilo proti migreni, v imunskem sistemu, preprečuje možnost arterijske ter srčne disfunkcije (krčev). Sodeluje z lizinom pri zmanjševanju holesterola. Jesti je potrebno puste beljakovine, kajti maščoba upočasnjuje prebavo in preprečuje serotoninski preblisk v možganih, ker lahko aminokisline le počasi kapljajo v kri.

Triptofan v naši prehrani

Največ triptofana se nahaja v mesu, mleku in jajcih. Mlečna beljakovina alfa-laktalbumin, ki je v kravjem mleku, je vir triptofana, vendar je v razmerju z beta-laktoglobulinom (beljakovina z malo triptofana), ki znižuje raven triptofana v plazmi. V govedini, kuretini, puranjem mesu, tunini, stročnicah, pusti skuti, suhih datljih in bananah. V rastlinski hrani ga najdemo v spirulini, lanu, sezamu, arašidih, mandljih, indijskih oreščkih, soji, leči, figah. Je v čokoladnem prelivu 26, mlečni čokoladi 80, kakavu (v prahu) pa 230 mg/kg.


Viri: http://www.zanimivo.si/ostalo/Mleko-pred-spanjem/ http://active-h.net/2007/08/09/kako-ucinkujejo-esencialne-aminokisline/ http://bipolarna.si/forum/viewtopic.php?f=23&t=122 http://www.eklektus.com/koristno/detail.php?id=17 http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=84 http://www.cenim.se/331-a.html

Personal tools