Lektin iz banan morda zavira okužbo z virusom HIV

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Virus po vstopu v telo napade jedro človeškega imunskega sistema, ki skrbi za obrambo telesa pred škodljivimi vplivi iz okolja. Ključnega pomena pri obrambi telesa so levkociti. Obstajajo tri glavne vrste levkocitov: B-celice,T-celice pomagalke in T-celice ubijalke. Te celice preko senzorjev, ki jih imajo na površini, prepoznajo razporeditev molekule na površini tujih organizmov ter jih tako prepoznajo kot tujke. Najpomembnejše so T-celice pomagalke, ki prepoznajo tuj antigen in tako aktivirajo B-celice in T-celice ubijalke. HIV tako napade T-celice pomagalke, in s tem udari v središče našega imunskega sistema. Po določenem času se število B-celic zmanjša, virus pa tako preplavi celotno telo.

Znanstveniki na Michigan-ski univerzi so odkrili nov zaviralec virusa HIV, ki se nahaja v banani in lahko odpre vrata do novih načinov zdravljenja tega virusa. V banani je naravna beljakovina lektin, ki je sposobna ustaviti verigo reakcij, ki povzročijo okužbo. Znanstveniki so v tej študiji odkrili, da se lektin BenLec veže na struktue ogljikovih hidratov manoze, vljučno s tistimi, ki so na voljo za viruse, kot je virus HIV. Predpostavili so, da lahko BenLec zavira vezavo virusa HIV na gp120, kar onemogoča vstop virusa v celico. Torej, njihovi podatki kažejo, da lektin zavira okužbo z virusom HIV, tako da se veže na virusno ovojnico in s tem blokira vnos virusa v celico.

Protein lektin ima potencial, lahko deluje, vendar je potrebno na podlagi kliničnih poskusov ugotoviti, če bi deloval tudi na človeku.

Personal tools