Linolna kislina

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

LINOLNA KISLINA je nenasičena omega-6 maščobna kislina z dvema dvojnima vezema in z 18 ogljikovimi atomi. Spada med esencialne maščobne kisline, kar pomeni, da je nujno potrebna za človeški organizem, vendar je le-ta ne more sam proizvesti. To pomeni, da jo moramo dobiti s hrano v dovoljšnjih količinah. Običajno človek zlahka doseže zadostno dnevno količino, tudi če uživa hrano z malo maščobe.

Linolna kislina je fiziološko prisotna v koži, kjer je sestavni del ceramidov. V primeru pomanjkanja linolne kisline, se v ceramid namesto linolne kisline lahko vgrajujejo enkrat nenasičene maščobne kisline (npr. oleinska kislina). Posledica je sprememba v strukturi kože. Linolna kislina pozitivno deluje na kožo, saj deluje protivnetno, zmanjšuje mozoljavost in zadržuje vlago v koži. Pomanjkanje te kisline se kaže tudi kot izpadanje las, suhost las in počasno celjenje ran. V telesu se z redukcijo pretvori v gama-linolno kislino, ki se nato uporabi v biosinteznih procesih. Je sestavina lipidov v celični memebrani.

Čista linolna kislina je brezbarvna tekočina. Ime je dobila po grški besedi 'linon', ki pomeni lan. Najdemo jo v številnih rastlinskih oljih in hrani: olju iz makovih zrn, orehovem olju, konopljinem, sezamovem, sončničnem, kokosovem olju, jajčnem rumenjaku...

Linolno kislino uporabljajo pri proizvodnji mil, emulgatorjev in hitro sušečih se olj. Čedalje bolj priljubljena je tudi v kozmetičnih proizvodih zaradi njenega delovanja na kožo.

Viri:

- Linolna kislina na Wikipediji (citirano 24.1.2010)
- Olja in njihove sestavine na Ars cosmetica (citirano 24.1.2010)

Personal tools