Lipopolisaharidi

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Lipopolisaharidi (LPS) poznani tudi kot lipoglikani, so velike molekule, ki vsebujejo lipid in polisaharid, ki ju veže kovalentna vez; najdemo jih v zunanji membrani gram-negativne bakterije in učinkujejo kot endotoksini in sprožijo močan imunski odziv pri živalih. (Skica molekule)[1]

Contents

Funkcija LPS:

LPS je glavna komponenta zunanje membrane gram-negativne bakterije in v veliki meri prispeva k strukturni integriteti bakterije in ščiti membrano pred določenimi kemičnimi vplivi. LPS tudi povečajo negativni naboj celične membrane in pomagajo pri stabilizaciji celotne strukture membrane.

Sestava LPS:

1.O antigen (O polisaharid) 2.Osrednji oligosaharid (Core oligosaccharide) 3.Lipid A

O-antigen

Ponavljajoči glikanski polimer, ki se nahaja v LPS se imenuje O antigen, O polisaharid ali O stranska veriga bakterije. O antigen je pritrjen na osrednji oligosaharid in sestavlja zunanjo domeno LPS molekule. Obstaja več kot 160 različnih struktur O antigenov, ki jih producirajo različni E.coli sevi. LPS je lahko hrapav ali gladek. Bakterije s hrapavim LPS imajo navadno bolj prepustno celično membrano za hidrofobične antibiotike, ker je hrapavi LPS bolj hidrofobičen.

Osrednji oligosaharid (Core oligosaccharide)

Osrednja domena vedno vsebuje oligosaharidno komponento in se pritrdi neposredno na lipid A in navadno vsebuje sladkorje, kot je heptoza in 3-deoxy-D-mannooctulosonic kislina (tudi poznana kot KDO, keto-deoxyoctulosonate). LPS jedra velikega števila bakterij vsebujejo tudi fosfate, aminokisline in nadomestke etanolamina.

Lipid A

Lipid A je v normalnih okoliščinah fosforiliziran glukozaminki disaharid z različnimi maščobnimi kislinami. Domena Lipida A je odgovorna za toksičnost gram-negativne bakterije. Ko bakterijske celice razpadejo s strani imunskega sistema, se v obtok sprostijo delci membrane, ki vsebujejo lipid A in povzročijo povišano temperaturo, diarejo ali celo usoden endotoksični šok (toksičen šok).


Viri


Zunanje povezave

Personal tools