Melatonin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Melatonin (N-acetil-5-metoksitriptamin) je biogen amin, hormon, naravno prisoten v telesu. Pri vretenčarjih se sintetizira primarno v epifizi, in sicer iz triptofana preko serotonina. V telesu deluje kot antioksidant, uravnava cirkadiani cikel, spanje, počutje, staranje in imunski odziv.

Koncentracija melatonina v plazmi niha glede na starost in čas dneva. Največjo vrednost doseže med drugim in petim letom starosti, nato pa začne upadati. Svetloba inhibira sproščanje, tema pa ga poveča, zato je največja koncentracija glede na čas okoli druge ure zjutraj.

Molekula lahko prehaja celične membrane in krvno-možgansko pregrado. S svojim antikancerogenim delovanjem lahko zaustavi poškodbe jedrnega in mitohondrijskega DNA. Prav tako sodeluje pri obrambi telesa, in sicer z aktivacijo limfocitov, natančneje celic T, celic B in celic NK.

Kot prehramben dodatek se melatonin uporablja za motnje nespečnosti in ublažitev posledic potovanja čez časovne pasove. Kot zdravilo na recept se pa nahaja v obliki s podaljšanim sproščanjem kot Circadin®.

Molekula sodi med triptamine njena formula je C13H16N2O2, ima razpolovno dobo 35 do 50 minut in maso 232,28 Da.

Viri


Zunanje povezave


Personal tools