Odkrite nove stopnje TauD reakcije

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Ekipa znanstvenikov z Michigan State University je z novo razvito metodo hlajenja odkrila nove stopnje delovanja encima taurin/α-ketoglutarat-dioksigenaza, poznanega kot TauD. Odkritje je zanimivo zlasti zato, ker bi lahko pripomoglo raziskovalcem razviti nova zdravila in razumeti kako encimi popravljajo DNA.

TauD je bakterijski encim, ki je pomemben pri metabolizmu. Sposoben je popravljati DNA, zaznavati kisik in pomagati proizvajati antibiotike. Ekipo z MSU so še posebej zanimale reakcije kisika in železa v encimu. »Razumevanje delovanja TauD, ki služi kot primer za mnogo ostalih proteinov, ima uporabno vrednost tudi na drugih znanstvenih področjih,« pravi Robert Hausinger, profesor mikrobiologije in molekularne genetike na MSU.

Za primer je Hausinger navedel, da lahko razumevanje delovanja TauD pomaga znanstvenikom razviti inhibitorje, ki preprečujejo delovanje tega encima, kar je ključnega pomena pri preprečevanju nekaterih bolezni. Razumevanje kako železo vstavlja kisikove atome v druge molekule omogoča vpogled v to, kako encimi v človeškem telesu presnavljajo večino zdravil ali škodljivih tujkov.

Ker je delovanje encimov lahko zelo zapleteno, je ekipa z MSU razvila novo metodo sledenja TauD reakcije. Njen potek so spremljali tako, da so z Ramanovo spektroskopijo opazovali vibracije železovih in kisikovih atomov v TauD. Pri tem so opazili nove stopnje TauD reakcije.

Najtežji del raziskovanja je bil upočasniti reakcijo do te mere, da so lahko opazovali posamezne korake. To so dosegli z znižanjem temperature na -36°C, pri čemer so uporabili tok mrzlega dušika. Da so preprečili zmrzovanje reakcijske zmesi, so uporabili etilen glikol.

Personal tools