Operacija z molekularno fluorescenco, ki uporablja aktivne peptide, ki prodrejo v celico, zmanjša število rakastih celic, ki ostanejo po operaciji in izboljša možnosti preživetja

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Rak je eden izmed bolezni moderne dobe, ki zaradi svoje neozdravljivosti oziroma težkega in dolgotrajnega zdravljenja, ki ni vedno uspešno, vsako leto povzroči veliko smrtnih primerov. Eden izmed najbolj učinkovitih načinov boja proti tumorjem je operacija, pri kateri izrežejo rakasto tkivo, saj pri tem lahko ustavijo nadaljnje deljenje okvarjenih celic in širjenje bolezni.

Dosedanje metode, s katerimi so si zdravniki pomagali pri ugotavljanju točne meje med zdravim in obolelim tkivom, so dolgotrajne, nenatančne in drage, ter pogosto še dodatno ogrožajo bolnikovo življenje. Zato so se znanstveniki odločili na različnih vrstah rakastega tkiva preizkusiti vrsto aktivnih peptidov (t.i. ACPPD in ACPP), ki prodrejo v celico in imajo nase vezano fluorescenčno barvilo (Cy5, ki je fluorescentno pod rdečo svetlobo), da bi ugotovili, če je z njihovo pomočjo meja zdravo tkivo-tumor bolj vidna in kako to posledično vpliva na možnosti preživetja bolnikov in če vpliva na čas v katerem se tumor spet pojavi.

Ugotovili so, da je vizualizacija meje s pomočjo ACPPD boljša kot z ACPP in da se je možnost preživetja glede na druge metode, pri obeh vrstah peptidov povečala. Poleg tega pa se je tudi podaljšal čas v katerem je prišlo do ponovnega pojava rakastih celic.

Personal tools