Papain

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Papain


Papain je encim, ki ga najdemo v papaji. Najdemo ga v listih in še nezrelem plodu pa tudi v stebelnih delih. Največ tega zdravilnega encima vsebuje njegovo mleko in lupina.


Struktura


Papain obsega 212 aminokislin, ki so stabilizirane s tremi disulfidnimi mostovi. Njegova 3D struktura obsega 2 razločni strukturni domeni z razpoko med njima. Ta razpoka ima aktivno mesto, ki vsebuje katalitsko trojico, ki je sestavljena iz treh aminokislin


Funkcija


Mehanizem s katerim loči peptidne vezi, vključuje deprotonacijo cys-25 pri His-159. Asp-158 pomaga usmeriti His-159 imidazolen krog, to omogoči deprotonacijo. Cys-25 opravi nukleofilno substitucijo na ogljike v peptidni verigi.


Uporaba


Papain se uporablja ker pomaga organizmu razgraditi aminokisline, ki jih telo sprejema s hrano, bogato z beljakovinami (ribe, mleko, jajca, meso) in tvoriti aminokisline. Poleg tega preprečuje kopičenje strupenih snovi in nastanek težav, ki se pojavijo zaradi nepopolne razgradnje beljakovin. Njegova posebnost je v ločevanju močnih mesnih vlaken. Zaradi tega je v uporabi že tisoče let v Južni Ameriki. Ker razkraja proteinske toksine v strupu se ga uporablja tudi kot domače zdravilo pri piku meduz, čebel, sršenov, komarjev. Je tudi ena od sestavin v posebnih zobnih pastah za beljenje zob, čeprav je njegov učinek beljenja minimalen, saj je papain prisoten v majhnih koncentracijah. V večji meri se ga uporablja v posebnih gelih, ki se jih uporablja za kemično odstranjevanje kariesa.


Proizvodnja


Papain se ponavadi proizvaja kot surov, z zbiranjem suhe snovi lateksa iz plodov drevesa papaje. Lateks se zbira po vrezovanje vratu sadja, kjer lahko bodisi na suho sadje ali kaplja v posodo. Ta lateks se nato posuši in zdaj je razvrščen kot posušen, surov material. Čiščenje je potreben korak, saj se odstranijo snovi, ki onesnažujejo. To čiščenje je sestavljeno iz raztapljanja in pridobivanja aktivnega papaina. Ta prečiščen papain lahko dobavijo kot prah ali tekočino.SLIKOVNO GRADIVO:


http://en.wikipedia.org/wiki/File:Papain_cartoon.png

http://linus.chem.ku.edu/hewlett/Chem188/Enzyme/9pap_moreau_1.jpeg

http://media-2.web.britannica.com/eb-media/11/6511-004-06BEF0F1.gif


VIRI:


http://en.wikipedia.org/wiki/Papain

http://www.worthington-biochem.com/pap/default.html

http://www.viva.si/clanek.asp?arhiv=1&id=951

Personal tools