Profilaktična in terapevtska učinkovitost ptičjih protiteles proti virusu gripe H5N1 in H1N1 v miših

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Preventivne in profilaktične učinke IgY proti različnim patogenom so raziskovale že številne živalske in človeške študije. IgY je omogočil zaščito pred boleznimi, kot npr. goveji rotavirus in salmoneloza pri teletih in miših, ali pa znižal mortaliteto pri pujskih okuženih z Escherichio coli. Pri človeku je kot ustna vodica zmanjšal karies in okužbe z Helicobacter pylori bakterijo. IgY se je pri človeku prvič uporabil kot sredstvo za zdravljenje okužbe dihalnega trakta.

Rezultati kažejo, da IgY, ki so ga pridobili iz imuniziranih kokoši, nudi zaščito proti smrtni okužbi, če se ga dodaja skozi nos. Pri tem gre za nevtralizacijo virusa v pljučih. Odkrili so tudi, da IgY v jajcih zagotavlja profilakso in terapijo za okužbo s HPAIV H5N1, kar predstavlja ogromen vir biološkega materiala za boj proti potencialni H5N1 pandemiji.

Učinkovitost IgY je specifična za viruse z enakim HA, saj je specifičen H5N1 IgY zagotovil zaščito pred HPAIV H5N1 in H5N2, proti H1N1 PR8 pa te zaščite ni bilo, ker ima enak NA in različen HA. Pri zdravljenju z IgY nastaja veliko protiteles, vendar ta ne vplivajo na učinkovitost zaščite. Zdravljenje z IgY bi lahko uporabljali pri osebah s protitelesi anti-IgY in bi ga lahko ponavljali, če bi bilo potrebno. Uporaba IgY v imunoterapiji ima prednosti, saj ne aktivira komplementarnih človeških sistemov ali človeških Fc receptorjev.

Znanstveniki so pokazali, da jajca v državah kjer imajo obvezna cepljenja perutnine proti H5N1 ponujajo dragocen, cenovno ugoden in varen vir virusno specifičnega IgY, ki se lahko uporablja za preprečevanje in zaščito pred potencialno H5N1 pandemsko gripo. Študija je pokazala, da je uporaba virusno specifičnega IgY v pasivni imunizaciji proti izbruhom gripe, kot tudi trenutni H1N1 pandemiji, korak v pravo smer.

Personal tools