Provitamini

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Contents

Provitamini

Provitamini so organske snovi, iz katerih se v organizmu lahko sintetizirajo vitamini. Poznamo več vrst provitaminov, ki se v organizmu pretvorijo v različne vitamine.

Beta karoten

Beta karoten je provitamin vitamina A. Spada v skupino spojin, ki se imenujejo karotenoidi. V jetrih se pretvarja v vitamin A glede na potrebe organizma in tako veča odpornost organizma v boju z boleznimi. Je najučinkovitejši pri zagotavljanju zadostnih količin vitamina A (retinola) v organizmu. Beta karoten se spreminja v vitamin A takrat, ko ga telo potrebuje, preostala količina pa deluje kot antioksidant.

Ergosterol

Ergosterol je provitamin vitamina D2. Spada v skupino spojin, ki se imenujejo steroidi. Najdemo ga le v glivah in je kemijsko soroden holesterolu. Ergosterol se s pomočjo ultravijoličnih žarkov pretvori v ergokalciferol ali vitamin D2, ki pomaga pri pravilnem razvoju kosti pri ljudeh in drugih sesalcih.

7-dehidroholesterol

7-dehidroholesterol je provitamin vitamina D3 in je holesterolu podoben prekurzor. Spada v skupino spojin, ki se imenujejo steroidi in je najpomembnejši provitamin za človeka. V razmeroma visoki koncentraciji ga najdemo v koži, kjer ga sončna svetloba ali UV-obsevanje spremeni v holekalciferol. Hidroksilacija v 25-hidroksi-spojino poteka v jetrih, druga hidroksilacija v pravi, učinkoviti 1,25-dihidroksiholekalciferol pa v ledvicah.

Viri:

http://themedicalbiochemistrypage.org/vitamins.html#d

http://en.wikipedia.org/wiki/Ergosterol

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Beta-carotene.png

http://www.difar.si/katalog/product.php?product_id=1030015212

http://www.ezdravje.com/si/vitmin/vitamini/provitamini/

•Karlson, Peter, 1980: Biokemija. Ljubljana: DZS.

Personal tools