Revmatoidni faktor

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Revmatoidni faktor je avtoprotitelo, ki reagira s Fc fragmentom imunoglobulina G (IgG). (shema) Revmatoidni faktor z imunoglobulinom G tvori imunski kompleks, kar je eden izmed razlogov za revmatoidni artritis.

Revmatoidni faktor je lahko tipa IgG, IgA, IgM, IgD.

Revmatoidni faktor povezujejo z revmatoidnim artritisom, sistemsko avtoimunsko boleznijo, ki prizadane tkiva, organe in sinovialne sklepe. Zanjo trpi od 0,5 do 2 % prebivalstva. V primeru suma na revmatoidni artritis je testiranje prisotnosti revmatoidnega faktorja eno najbolj pogostih testiranj, čeprav pozitivni rezultati testa še ne pomenijo, da pacient bolezen ima, negativni rezultati pa ne pomenijo odsotnosti bolezni. Revmatoidni faktor je tako prisoten pri 85 odstotkih ljudi, ki so diagnosticirani z boleznijo, hkrati pa tudi pri desetih odstotkih zdravega prebivalstva. Prisotnost revmatoidnega faktorja preverjajo s krvnim testom. Prvi test je opisal Dr. Erik Waller, kasneje ga je dopolnila Dr. H.M. Rose, zato ta test imenujemo Waller-Rose test.

Revmatoidni faktor je lahko pozitiven tudi pri ostalih boleznih kot so Sjögrenov sindrom, hepatitis C, levkemija in pri določenih kroničnih okužbah.


Viri

Revmatoidni artritis, Wikipedia

Rheumatoid factor, Wikipedia

Eustice, E. What Is Rheumatoid Factor? (2012) arthritis.about.com

Bonagura, V., Corper,A., Sutton, B. , Taussig, M. The structure and origin of rheumatoid factors. (2000) sciencedirect.com

Personal tools