Rezultati kliničnih testiranj proizvajalca AstraZeneca / Oxford University (ChAdOx1)

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Contents

Zasnova kliničnih študij in učinkovitost

AstraZeneca je 7.12.2020 objavila rezultate 4 kliničnih študij svojega cepiva AZD1222. Te so vključevale 17.177 udeležencev v Veliki Britaniji, Braziliji in Južni Afriki. Rezultati so pokazali 76-odstotno učinkovitost cepiva in 67-odstotno zmanjšanja prenosa virusa. Dne 22. marca 2021 so objavili rezultate tretje faze klinične študije v ZDA, kjer trdijo, da je učinkovitost cepiva 79 %, čeprav neodvisna komisija zdravstvenih strokovnjakov trdi da je do 10 % manjša.

Povečana učinkovitost z daljšim intervalom med odmerki

Opazili so, da je učinkovitost večja (90 %) pri osebah, ki so sprejele polovično prvo dozo. Do tega pride verjetno zato, ker manjša prva doza omogoča hitrejši razvoj spominskih imunskih celic, pri čemer to lahko dosežemo tudi z večjim intervalom med odmerki. Ugotovitev, da je 12-tedenski interval med odmerki najuspešnejši, podpira to hipotezo.

Varnost in stranski učinki

Poleg običajnih stranskih učinkov, ki se pojavljajo tudi po cepljenju z drugimi cepivi, se je pri tem pojavilo še možno povečano tveganje za nastanek krvnih strdkov. Evropska agencija za zdravila (EMA) je objavila, da te povezave ni, vendar je cepivo lahko povezano z zelo redkimi primeri nastanka krvnih strdkov, povezanih z trombocitopenijo. Pri 20 milijonov cepljenih v Veliki Britaniji in v Evropski gospodarski regiji so zabeležili 25 primerov te bolezni. Odbor je menil, da dokazana učinkovitost cepiva pri preprečevanju hospitalizacije in smrti zaradi COVID-19 odtehta zelo majhno verjetnost za razvoj te redke bolezni.

Viri

  1. Callaway, E. Oxford Covid Vaccine Results Puzzle Scientists. Nature 588 (2020).
  2. COVID-19 Vaccine AstraZeneca: benefits still outweigh the risks despite possible link to rare blood clots with low blood platelets | European Medicines Agency. https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-benefits-still-outweigh-risks-despite-possible-link-rare-blood-clots.
  3. Voysey, M. et al. Single Dose Administration, And The Influence Of The Timing Of The Booster Dose On Immunogenicity and Efficacy Of ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) Vaccine. SSRN Electron. J. (2021) doi:10.2139/ssrn.3777268.
  4. Federal Health Officials Say AstraZeneca Vaccine Trial May Have Relied on ‘Outdated Information’ - The New York Times. https://www.nytimes.com/live/2021/03/22/world/covid-vaccine-coronavirus-cases.
  5. AZD1222 US Phase III trial met primary efficacy endpoint in preventing COVID-19 at interim analysis. https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/astrazeneca-us-vaccine-trial-met-primary-endpoint.html.
Personal tools