Termostabilizirana hondroitinaza ABC pospeši razrast aksonov in okrevanje po poškodbi hrbtenjače (2)

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Termostabilizirana hondroitinaza ABC pospeši razrast aksonov in okrevanje po poškodbi hrbtenjače (2)

Članek: PNAS, 2. 11.2009 - Sustained delivery of thermostabilized chABC enhances axonal sprouting and functional recovery after spinal cord injury (Hyunjung Lee, Robert J. McKeon, Ravi V. Bellamkonda)

Hondroitinsulfat-proteoglikani (angl. CSPG – chondroitin sulfate proteoglycan) se v povečanem obsegu sintetizirajo v neposredni bližini poškodovane hrbtenjače, ustvarijo brazgotino in delujejo zaviralno na rast aksonov, ker prostorsko onemogočijo ponovno vzpostavitev živčnih povezav. Hondroitinaza ABC (angl. chABC – chondroitinase ABC, chABC) je bakterijski encim, ki razgrajuje glikozaminoglikane v CSPG, kar bi lahko pripomoglo k regeneraciji tkiva. Toda chABC hitro izgubi svojo encimsko aktivnost pri 37 °C, zato je pri zdravljenju potrebno neprestano dovajanje encima s pomočjo umeščenih katetrov in črpalk. Tak sistem infuzije je za pacienta neprijeten, pa tudi klinično problematičen in lahko vodi do okužbe.

Da bi se izognili tovrstnim težavam, je raziskovalcem uspelo s sladkorjem trehalozo termično stabilizirati chABC (TS-chABC). Poleg tega so dodatno še uvedli modernejši in učinkovitejši način dovajanja encima s pomočjo lipidnih mikrocevk, v katerih chABC v prisotnosti trehaloze ostane pri 37 °C encimsko aktivna do 4 tedne, raven količine CSPG pa je primerna do 6 tednov po poškodbi hrbtenjače. Živali, ki so bile zdravljene s termostabilizirano chABC v kombinaciji z rastnim faktorjem neurotrofin-3 (angl. NT-3 – neurotrophin-3), so pokazale bistvene izboljšave v motoriki, moč pa je bilo opaziti tudi uspešnejšo razrast aksonov in posledično boljše okrevanje po poškodbi hrbtenjače.

Personal tools