Trehaloza

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Trehalozaje disaharid, ki nastane iz dveh D-glukoz, ki sta povezani z α,α-1,1-glikozidno vezjo in je nereducirajoči sladkor. Je pomemben sladkor z veliko funkcionalnimi lastnosti in čeprav so te lastnosti že dolgo znane, ni bila trehaloza nikdar proizvedena industrijsko v velikih količinah. Nedavno so odkrili kako se prek encimov pride do večje količine trehaloze in tako so bistveno zmanjšali stroške proizvodnje in omogočena je bila širša uporaba tega sladkorja. Trehaloza ima namreč zaviralni učinek na razvoj osteoporoze, prav tako pa stabilizira celično membrano in varuje celice pred dehidracijo ter termičnim šokom. S kislo hidrolizo iz disaharida dobimo dve glukozi.

Je zelo razširjena v naravi in je vir energije mnogim živim organizmom kot so bakterije, glive, žuželke, nevretenčarji in rastline. Najdena je tudi aktivnost trehaloze v takem črevesu ljudi, miših, podganah, kuncih itd. zato je seveda potreben encim, ki jo razgradi – trehalaza. Če organizmi, kateri nimajo trehalaze dobijo v prebavni sistem trehalozo, je telo nepopolno prebavi oziroma jo sploh ne. Majhne količine trehaloze se lahko absorbirajo s pasivno difuzijo in se potem lahko spremenijo do glukoze v jetrih in ledvicah, ali pa se izločijo iz telesa v nespremenjeni obliki z urinom.

Trehaloza ima približno 45% sladkosti saharozein je izredno termostabilen sladkor. Svojo stabilnost kaže s pH-jem od 3,5 do 10. Zaradi teh lastnosti je trehaloza zanimiva surovina za industrijo, in sicer se v živilski industriji uporablja kot sladilo, raziskovalci paverjamejo, da bo imela prednosti tudi v farmacevtski in kozmetični industriji.VIRI:

http://hemija.chem.bg.ac.yu/g46_2005/strtxt092.htm

http://www.minet.si/kemija/lekcije.php?c=3&id=328

Personal tools