Ali raziskave nove hormonske terapije zmanjšujejo neplodnost pri ženskah?

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Znanstveniki z Imperial Collegea v Londonu pod vodstvom Dr Waljit Dhilla preučujejo, ali bi nedavno odkriti hormon kispeptin lahko pomagal zdraviti neplodnost pri ženskah. V predhodnih raziskavah so dokazali, da kispeptin pri plodnih ženskah spodbuja tvorjenje spolnih hormonov. Zato so se odločili raziskati, ali bi lahko na enak način pomagali ženskam, ki so zaradi neravnovesja hormonov izgubile menstruacijo.

V raziskavo so vključili deset žensk s hipotalamično amenorejo. Pri hipotalamični amenoreji pride do odsotnosti menstruacije zaradi nepravilnosti v delovanju med hipotalamusom in hipofizo. Za to obliko amenoreje (obstaja več oblik amenoreje) trpi 30% žensk v rodni dobi.

Skupino desetih žensk so razdelili v dve skupini po pet. Pet jih je prejemalo injekcije kispeptina, drugih pet pa navadno solno raztopino. Injekcije so prejemale dvakrat dnevno, dva tedna. Vzorci krvi so pokazali, da se je po vbrizganju kispeptina bistveno zvišala raven luteinizirajočega (LH) in folikle stimulirajočega hormona (FSH), ki sta pomembna za ovulacijo in plodnost. Raven LH se je zvišala za kar 48 odstotkov, FSH pa za 16 odstotkov, glede na solno raztopino.

Avtorji raziskave upajo, da bo njihovo odkritje vodilo v učinkovito in neškodljivo metodo zdravljenja ženske neplodnosti. Pri večini obstoječih metod namreč neposredno spodbujajo delovanje jajčnikov, kar je povezano s številnimi stranskimi učinki.

Personal tools