Amilaza

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: Encim, ki hidrolizira škrob[http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/%C5%A0krob](''aminodon'') v maltozo. Amilaza (skica molekule)[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/...)
Current revision (09:40, 4 February 2011) (view source)
 
Line 1: Line 1:
-
Encim, ki hidrolizira [[škrob]][http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/%C5%A0krob](''aminodon'') v [[maltozo]]. Amilaza ([[skica molekule]])[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Salivary_alpha-amylase_1SMD.png] je del črevesnega soka, ta razgrajuje [[beljakovine]][http://sl.wikipedia.org/wiki/Beljakovina], ogljikove hidrate in [[maščobe]][http://sl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%A1%C4%8Dobe] in jih naposled spremeni v aminokisline, glukozo in glicerol ter maščobne kisline; lahko pa jo najdemu tudi v slini in soku trebušne slinavke(v [[akutnem pankreatitisu]][http://sl.wikipedia.org/wiki/Akutni_pankreatitis] se izdelujeta dva encima: amilaza in lipaza, ki ju trebušna slinavka izloča). Ugotavljajo jo v plazmi (''pri zdravih ljudeh 80 na 150 enot po Somogyiju'') in v seču (''2000enot na 24 ur'').   
+
Encim, ki hidrolizira [[škrob]] v [[maltoza|maltozo]]. Amilaza [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/66/Salivary_alpha-amylase_1SMD.png skica molekule] je del črevesnega soka, ki sicer razgrajuje [http://sl.wikipedia.org/wiki/Beljakovina beljakovine], ogljikove hidrate in [http://sl.wikipedia.org/wiki/Ma%C5%A1%C4%8Dobe maščobe] in končno pretvorijo v aminokisline, glukozo in glicerol ter maščobne kisline. Amilazo najdemo tudi v slini in soku trebušne slinavke, nizke ravni pa tudi v krvni plazmi (''pri zdravih ljudeh 80 na 150 enot po Somogyiju'') in v seču (''2000 enot na 24 ur'').   
== Bolezni ==
== Bolezni ==
-
Amilazemija(''količina amilaze v krvi'') in amilazurija (''količina amilaze v seču'') se močno povečata pri akutnem vnetju trebušne in obušesne slinavke. Med kroničnim panrkeatitisom in rakom na pankreasu amilazemija ni zanesljiv temelj za diagnozo, čeprav skušajo to doseči s pripomočki, ki pospešujejo izločanje sokov trebušne slinavke (''sekretin, metilacetilholin, pankreocimin'') in z dajanjem morfija, ki zapre Oddijev sfinkter, s čimer so izpolnjeni vsi pogoji za amilazemijo pri okvarjenem pankreasu. Žal, so nihanja rezultatov, ki jih dobijo pri zdravih ljudeh, precejšnja. Razlaga je toliko težja, ker povzročijo hiperamilazemijo tudi akutne črevesne razjede in ker teoretično najdejo amilazo ne samo v žlezah slinavkah, ampak tudi v različnih drugih tkivih, mišicah, jajcevodih in predvsem v jetrih.
+
Amilazemija (''povečana koncentracija amilaze v krvi'') in amilazurija (''povečana koncentracija amilaze v seču'') sta značilni pri akutnem vnetju trebušne in obušesne slinavke. Med kroničnim panrkeatitisom in rakom na pankreasu amilazemija ni zanesljiv temelj za diagnozo, čeprav skušajo to doseči s pripomočki, ki pospešujejo izločanje sokov trebušne slinavke (''sekretin, metilacetilholin, pankreocimin'') in z dajanjem morfija, ki zapre Oddijev sfinkter, s čimer so izpolnjeni vsi pogoji za amilazemijo pri okvarjenem pankreasu. Žal so nihanja rezultatov, ki jih dobijo pri zdravih ljudeh, precejšnja. Razlaga je toliko težja, ker povzročijo hiperamilazemijo tudi akutne črevesne razjede in ker teoretično najdejo amilazo ne samo v žlezah slinavkah, ampak tudi v različnih drugih tkivih, mišicah, jajcevodih in predvsem v jetrih.
== Delitev ==
== Delitev ==
-
* alfa-amiláza - amilaza pri živalih in človeku; sin. Alfaamilaza                                  
+
* alfa-amiláza - amilaza pri živalih in človeku; sin. amilaza alfa                                  
-
* beta-amiláza - amilaza pri rastlinah in bakterijah; sin. betaamilaza
+
* beta-amiláza - amilaza pri rastlinah in bakterijah; sin. amilaza beta

Current revision

Encim, ki hidrolizira škrob v maltozo. Amilaza skica molekule je del črevesnega soka, ki sicer razgrajuje beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe in končno pretvorijo v aminokisline, glukozo in glicerol ter maščobne kisline. Amilazo najdemo tudi v slini in soku trebušne slinavke, nizke ravni pa tudi v krvni plazmi (pri zdravih ljudeh 80 na 150 enot po Somogyiju) in v seču (2000 enot na 24 ur).

Contents

Bolezni

Amilazemija (povečana koncentracija amilaze v krvi) in amilazurija (povečana koncentracija amilaze v seču) sta značilni pri akutnem vnetju trebušne in obušesne slinavke. Med kroničnim panrkeatitisom in rakom na pankreasu amilazemija ni zanesljiv temelj za diagnozo, čeprav skušajo to doseči s pripomočki, ki pospešujejo izločanje sokov trebušne slinavke (sekretin, metilacetilholin, pankreocimin) in z dajanjem morfija, ki zapre Oddijev sfinkter, s čimer so izpolnjeni vsi pogoji za amilazemijo pri okvarjenem pankreasu. Žal so nihanja rezultatov, ki jih dobijo pri zdravih ljudeh, precejšnja. Razlaga je toliko težja, ker povzročijo hiperamilazemijo tudi akutne črevesne razjede in ker teoretično najdejo amilazo ne samo v žlezah slinavkah, ampak tudi v različnih drugih tkivih, mišicah, jajcevodih in predvsem v jetrih.

Delitev

  • alfa-amiláza - amilaza pri živalih in človeku; sin. amilaza alfa
  • beta-amiláza - amilaza pri rastlinah in bakterijah; sin. amilaza beta


Viri


Zunanje povezave

Personal tools