Aminotransferaza

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: '''Aminotransferaza''' je encim, ki katalizirata prenos amino skupine različnih aminokislin na alfa-keto kislino. Nastali glutamat se porabi kasneje v ciklu uree, alfa-ketoglutarat pa vst...)
Current revision (12:18, 6 January 2010) (view source)
 
Line 11: Line 11:
-
Zdravila, domača zdravila in čaji so pogost vzrok zvečane aktivnosti jetrnih encimov. Med zdravili so najpogostejši: paracetamol, amoksicilin, flukonazol, heparin, izoniazid, nesteroidna protivnetna zdravila, sulfonamidi. Med rastlinskimi oz. alternativnimi zdravili prevladujejo encijan, kitajski čaj,germander. Tudi prepovedane droge kot so anabolni steroidi, kokain, ecstazy in strupi (ogljikov tetraklorid, kloroform, dimetilformamid, gobe, toluen) lahko povečajo aktivnost aminotransferaz.
+
Zdravila, domača zdravila in čaji so pogost vzrok zvečane aktivnosti jetrnih encimov. Med zdravili so najpogostejši: paracetamol, flukonazol, heparin, nesteroidna protivnetna zdravila, sulfonamidi. Med rastlinskimi oz. alternativnimi zdravili prevladujejo encijan, kitajski čaj,germander. Tudi prepovedane droge kot so anabolni steroidi, kokain, ecstazy in strupi (ogljikov tetraklorid, kloroform, dimetilformamid, gobe, toluen) lahko povečajo aktivnost aminotransferaz.
-
Močno zvečana koncentracija AST in ALT nakazuje na hudo jetrno okvaro ali nekrozo. Najpogostejši vzroki so akutni virusni hepatitisi, zdravila in strupi, redkejši pa avtoimuni hepatitis, fulminatna Wilsonova bolezen(''okvara metabolizma bakra'') in obstrukcija žolčevoda.
+
Močno zvečana koncentracija AST in ALT nakazuje na hudo jetrno okvaro ali nekrozo. Najpogostejši vzroki so akutni virusni hepatitisi, zdravila in strupi, redkejši pa avtoimuni hepatitis, fulminatna Wilsonova bolezen in obstrukcija žolčevoda.
Povišanje koncentracije aminotransferaz torej ni specifično samo za okvare jetrnih celic. AST je prisotna tudi v drugih tkivih in se poveča tudi npr. pri miokardnem infarktu. Jetrne bolezni so najpogostejši vzrok zvišanja aktivnosti aminotransferaz, vendar se encima lahko zvišata tudi pri hudih fizičnih naporih, pri hemolizi in mišični poškodbi.
Povišanje koncentracije aminotransferaz torej ni specifično samo za okvare jetrnih celic. AST je prisotna tudi v drugih tkivih in se poveča tudi npr. pri miokardnem infarktu. Jetrne bolezni so najpogostejši vzrok zvišanja aktivnosti aminotransferaz, vendar se encima lahko zvišata tudi pri hudih fizičnih naporih, pri hemolizi in mišični poškodbi.

Current revision

Aminotransferaza je encim, ki katalizirata prenos amino skupine različnih aminokislin na alfa-keto kislino. Nastali glutamat se porabi kasneje v ciklu uree, alfa-ketoglutarat pa vstopi v citratni cikel. Aminotransferaze so derivati vitamina B6 – piridoksina. Določanje njihove koncentracije v krvi se uporablja v diagnostične namene, predvsem za prepoznavanje akutnih hepatocelularnih bolezni(npr.virusni hepatitis ali alkoholna bolezen jeter). Ne nahajajo se samo v jetrih ampak povsod, kjer poteka metabolizem aminokislin in proteinov.


• ALANIN-AMINOTRANSFERAZA (ALT) je citoplazemski encim, ki se nahaj predvsem v jetrih. Katalizira pretvorbo alanina v piruvat.

• ASPARTAT-AMINOTRANSFERAZA (AST) je prisotna v citoplazmi in mitohondrijih. Najdemo pa jo v jetrih, srčni in skeletni mišičnini, ledvicah, možganih, trebušni slinavki, pljučih, levkocitih in eritrocitih. Za okvaro jetrnih celic je torej manj specifična kot ALT. AST katalizira pretvorbo aspartata v oksalat.

AST in ALT sta povišana pri skoraj vseh jetrnih boleznih. Največkrat se večata vzopredno, pri kronični alkoholni okvari pa je razmerje aktivnosti AST/ALT v serumu večje od 2, kar je posledica pomanjkanja kofaktorja ALT piridoksin-5-fosfata.Zdravila, domača zdravila in čaji so pogost vzrok zvečane aktivnosti jetrnih encimov. Med zdravili so najpogostejši: paracetamol, flukonazol, heparin, nesteroidna protivnetna zdravila, sulfonamidi. Med rastlinskimi oz. alternativnimi zdravili prevladujejo encijan, kitajski čaj,germander. Tudi prepovedane droge kot so anabolni steroidi, kokain, ecstazy in strupi (ogljikov tetraklorid, kloroform, dimetilformamid, gobe, toluen) lahko povečajo aktivnost aminotransferaz. Močno zvečana koncentracija AST in ALT nakazuje na hudo jetrno okvaro ali nekrozo. Najpogostejši vzroki so akutni virusni hepatitisi, zdravila in strupi, redkejši pa avtoimuni hepatitis, fulminatna Wilsonova bolezen in obstrukcija žolčevoda.

Povišanje koncentracije aminotransferaz torej ni specifično samo za okvare jetrnih celic. AST je prisotna tudi v drugih tkivih in se poveča tudi npr. pri miokardnem infarktu. Jetrne bolezni so najpogostejši vzrok zvišanja aktivnosti aminotransferaz, vendar se encima lahko zvišata tudi pri hudih fizičnih naporih, pri hemolizi in mišični poškodbi.Viri

http://en.wikipedia.org/wiki/Alanine_transaminase

http://www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=6591

http://www.scribd.com/doc/7327816/Jetrni-Testi

Personal tools