Angiogenin

From Wiki FKKT

Revision as of 10:53, 4 January 2012 by My1id (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Angiogenin je protein, ki ga kodira gen ANG. Ta protein stimulira tvorbo novih krvnih žil iz že obstoječega krvnega sistema. Ta proces se imenuje angiogeneza. Natančneje angiogenin v tem procesu uravnava rast in delitev celic, ki tvorijo notranjost žil. Pomemben je tudi pri poškodbah in sledečemu obnavljanju krvnega sistema.

Angiogenin najdemo v različnih celicah v telesu, saj potuje s krvjo. Ko pride do površine endotelijskih celic se sproži niz reakcij, ki najprej prenesejo protein v samo celico, nato pa še v jedro. Tam stimulira nastajanje ribosomske RNA. Ta pa je odgovorna za nastajanje proteinov; ko nekega proteina primanjkuje angiogenin poveča nastajanje rRNA in tako nastane tudi več proteina.

V bistvu je angiogenin le eden od proteinov vključenih v nastajanje novih krvnih žil, a je tudi nekaj posebnega. Tako je tudi encim, ki ima zaporedje aminokislin precej podobno (33% ujemanje) ribonukleazi trebušne slinavke. Vseeno pa se razlikuje tako v obsegu kot specifičnosti delovanja.

Tako kot drugi geni pa lahko mutira tudi gen ANG, posledica pa je nastanek angiogenina, ki nima pravilnega celotnega zaporedja aminokislin. Zaradi tega se poveča razvoj za nastanek amiotrofične lateralne skleroze, natančnejše delovanje in razlogi za to pa še niso popolnoma raziskani.

povezave: http://en.wikipedia.org/wiki/Angiogenin http://www.biomedcentral.com/1741-7007/5/43/figure/F2?highres=y

viri: http://ghr.nlm.nih.gov/gene/ANG http://en.wikipedia.org/wiki/Angiogenin

Personal tools