Apolipoprotein

From Wiki FKKT

Revision as of 21:19, 4 January 2010 by Katarinca (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Contents

APOLIPOPROTEIN

Apolipoproteini so proteini,ki se vežejo na maščobe(lipidi). Tvorijo lipoproteine,ki prenašajo prehranske maščobe skozi krvni obtok. Prehranske maščobe se raztopijo v črevesju in prenesejo v jetra. Maščobe same so tudi sintentizirane v jetrih. Maščobe so shranjene v maščobnih celicah.(adipociti). Maščobe se presnavljajo po potrebi za energijo v skeletnih mišicah,srcu in drugih organih in se izločajo v materinem mleku.Maščobne komponente lipoproteinov niso topne v vodi.Toda zaradi svojih detergentu podobnih lastnostih jih lahko apolipoprotein raztopi.

Apolipoproteini služijo tudi kot encim kofaktorjev,ligandi receptorjev in kot lipidni prenašalci,ki uravnavajo presnovo lipoproteinov in njihovo uporabo v tkivih.


FUNKCIJE

So encimski kofaktorji.


VRSTE

Obstaja šest glavnih razredov apolipoproteinov in več podrazredov:

-A(apo A-I, apo A-II, apo A-IV, in apo A-V)

-B(apo B48 in apo B100)

-C(apo C-I, apo C-II, apo C-III, in apo C-IV)

-D

-E

-H

Stotine genetskih polimorfizmov v apolipoproteinih je bilo opisanih in mnogi med njimi spreminjajo njihovo strukturo in funkcijo.

SINTEZA IN UREDBE

Apolipoproteinska sinteza v črevesju je urejena predvsem z vsebnostjo maščob v prehrani. Apolipoproteinska sinteza v jetrih je pod nadzorom gostiteljice dejavnikov vključno s hormoni(inzulin,glukagon,tiroksin,estrogeni,androgeni),vnos alkohola,različnih drog(statini,niacini). Apo B je sestavni apoprotein,medtem,ko so drugi obrobni apoproteini.


VIRI

[[1]] [[2]] [[3]]

Personal tools