Avidin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Contents

Avidin

Avidin je tetrameren protein, ki se sintetizira v ptičjih jajcevodih, plazilci in doživke pa ga odlagajo v beljak njihovih jajc. V kokošjem jajcu avidin predstavlja približno 0,05 % skupnih proteinov beljaka (približno 1,8 mg na jajce). Tetramerni protein vsebuje štiri enake podenote(torej gre za homotetramer) od katerih se lahko vsaka veže na biotin (vitamin B7, vitamin H) z visoko afiniteto in specifičnostjo. Konstanta asociacije avidina za biotin je KD ≈ 10-15 M - gre za eno najmočnejših znanih nekovalentnih vezi.

V svoji tetramerni obliki ima avidin molekulsko maso 66-69 kDa. Deset odstotkov molekulske mase predstavljajo ogljikovi hidrati, ki so sestavljeni iz štirih do petih manoznih in treh N-acetilglukozaminskih ostankov.

Odkritje avidina

Avidin je odkril Esmond Emerson Snell. Pot do odkritja se je začela z ugotovitvijo, da so piščanci, ki so se hranili s surovim beljakom, imeli pomanjkanje biotina, kljub razpoložjivosti tega vitamina v svoji prehrani. Snell je pozneje izoliral sestavine jajčnega beljaka, odgovorne za vezavo biotina in v sodelovanju s Paulom Gyorgyem sta potrdila, da je bil izolirani protein vzrok pomanjkanja biotina. Včasih je bilo ime proteina avidalbumin (dobesedno, lačni albumin). Kasneje so ime proteina spremenili v avidin zaradi njegove sorodnosti z biotinom.

Uporaba avidina

Zaradi moči in specifičnosti kompleksa avidin-biotin raziskovalci uporabljajo avidin kot sondo in afinitetni matriks v številnih raziskovalnih projektih. Raziskovalca Bayer in Wilchek sta razvila nove metode in reagente za biotinilacijo protiteles in drugih biomolekul, ki omogočajo uporabo avidin-biotinskega sistema v različnih biotehnoloških procesih. Danes avidin uporabljajo v različnih procesih, od raziskav do diagnostike z medicinskimi in farmacevtskimi pripomočki. Interakcijo avidin - biotin izkoriščajo v številnih biokemijskih testih, vključno s prenosom Western in tehniko ELISA.

Slike

Viri

Personal tools