BanLec potencialni preprečevalec replikacije virusa HIV

From Wiki FKKT

Revision as of 10:38, 4 May 2010 by Vesna.Gubanec (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Virus po vstopu v telo napade jedro človeškega imunskega sistema, ki skrbi za obrambo telesa pred škodljivimi vplivi iz okolja. Ključnega pomena pri obrambi telesa so levkociti. Obstajajo tri glavne vrste levkocitov: B-celice, T-celice pomagalke in T-celice ubijalke. Te celice preko senzorjev prepoznajo razporeditev molekule na površini tujih organizmov ter jih prepoznajo kot tujke. Najpomembnejše so T-celice pomagalke, ki prepoznajo tuj antigen in tako aktivirajo B-celice in T-celice ubijalke. B-celice začnejo izločati protitelesa, ki se lepijo na napadalce in jih tako onesposobijo. T-celice pa uničijo okužene človeške celice in tako preprečijo, da bi bile gostiteljice napadalnega mikroorganizma. HIV tako napade T-celice pomagalke in s tem udari v središče našega imunskega sistema. Da pride do tega, je kriv način razmnoževanja virusa. Ker je transkriptaza pri svojem delu zelo površna, se pojavljajo napake, kar povzroči, da se virus izredno hitro spreminja, temu pa naše telo ne more slediti.

Leta raziskav virusa HIV[1] so odkrila veliko njegovih šibkih točk, vendar žal ne dovolj, da bi ga popolnoma uničili, vendar se iskanje novih zdravil proti virusu HIV nadaljuje; trenutno je v postopku razvoja ter raziskav več kot 20 novih cepiv.

Tako so tudi znanstveniki na Michiganski univerzi odkrili nov zaviralec virusa HIV, ki se nahaja v banani in lahko odpre vrata novih načinov zdravljenja tega virusa. V banani je naravna beljakovina lektin[2], ki je sposobna ustaviti verigo reakcij, ki povzročijo okužbo. Ta lektin se poveže v strukture ogljikovih hidratov manoze, vključno s tistimi, ki se nahajajo v virusih, kateri vsebujejo glikoziliran ovojni protein kot na primer HIV1 . Predpostavljajo, da lahko BanLec zavira vezavo virusa HIV na gp120, kar onemogoča vstop virusa v celico.

Torej lektin lahko deloval, vendar je potrebno na podlagi raziskav ugotoviti, če bi deloval tudi na človeku.

Personal tools