Bromelain

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Ursa.Tiringer (Talk | contribs)
(New page: '''BROMELAIN''' (ananas comosus) Bromelain se že stoletja uporablja v Srednji in Južni Ameriki, kot zdravilno sredstvo za zdravljenje prebavnih težav in zmanjšanje vnetja. Prvič je b...)
Next diff →

Revision as of 13:55, 29 December 2009

BROMELAIN (ananas comosus)

Bromelain se že stoletja uporablja v Srednji in Južni Ameriki, kot zdravilno sredstvo za zdravljenje prebavnih težav in zmanjšanje vnetja. Prvič je bil izoliran iz ananasa v 19. stoletju. Je surov ekstrat iz ananasa in vsebuje vrsto različnih [proteinaz][1]. Zaradi učinkovitega zdravljenja po perolarni uporabi uveljavil kot fitoterapevtsko zdravilo. Terapevti ga uporabljajo za zdravljenje angine pectoris, bronhitisa, sinusitisa, pooperacijskih travm... Poleg omenjenega, je delovanje bromelaina protitumorno.

SESTAVA: Bromelain je surov vodni ekstrakt iz stebla in nerazvitih plodov ananasa. Bromelain, ki se pridobiva iz stebla se razlikuje od tistega iz ploda. Sestavljajo ga: tiol-endopeptidaze, fosfataze, glukozidaze, celulaze, peroksidaze, glikoproteinaze in karbohidraze.

PRIDOBIVANJE: Pridobivajo ga iz ohlajenega ananasovega soka s centrifugacijo ali ultrafiltracijo. Dobljeni produkt je rumen prah, bogat z encimi. V vodnih raztopinah se hitro uniči, ti pa preprečimo tako, da dodamo serum.

Encimi bromelaina reagirajo s širokim spektrom molekul in kemijskih skupin.

LASTNOSTI IN DELOVANJE BROMELAINA:

-Antidemičen učinek; Bromelain zmanjšuje edeme in preprečuje njihovo nastajanje. Povečuje tkivno permeabilnost in spodbuja reabsorbcijo edemske tekočine v krvni obtok. Po 12 urah pride ob njegovem delovanju do zmanjšanja edema.

-Spodbuja absorbcije; Pri bolnikih z zdravstvenimi težavami, kot so pljučnica in bronhitis se je itkazalo, da je zelo učinkovita kombinirana terapija antibiotikov z bromelainom. Učinkovita je, ker bromelain povečuje permeabilnost tkiva za peniciline. Posledica tega je, povečanje absorbcije in difuzija po intramuskularnem vnosu antibiotikov. Nezaželeni učinki so pri tem manjči, saj tako dosežemo vičje serumske in tkivne koncentracije.

-Vpliv na strjevanje krvi in fibrinolizo

-Vpliv na agregacijo trombocitov; Pri zdravih ljudeh, oralna aplikacija bromelaina zmanjšuje agregacijo trombocitov.

-Protitumorno delovanje; Zmanjšuje rast in razmnoževanje tumorskih celic in vitro.

Personal tools