Ciklooksigenaza

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Current revision (13:50, 4 January 2012) (view source)
 
(4 intermediate revisions not shown.)
Line 1: Line 1:
-
== CIKLOOKSIGENAZA ==
+
'''Ciklooksigenaza''' ( COX ), [http://photoupload.org/uploads/13256281211.png (slika)], drugače jo imenujemo tudi Prostaglandin-sintaza, je [http://sl.wikipedia.org/wiki/Encim encim], ki katalizira [http://sl.wikipedia.org/wiki/Oksidacija oksidacijo] arhadonske kisline. Skrbi za sintezo tromboksana, ki je močna proagregacijska snov, in [http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Prostaglandini prostaglandina], ki v želodcu uravnava kislost želodčnega soka ter tvorbo sluzi. <ref>http://www.scribd.com/doc/7191191/FK03COX2007</ref> (1) Ciklooksigenaza v molekuli združuje dve funkciji; oksidacijo in pa [http://sl.wikipedia.org/wiki/Redukcija redukcijo] hidroperoksida do alkohola.
-
Ciklooksigenaza ( COX ), [http://photoupload.org/uploads/13256281211.png (slika)], drugače jo imenujemo tudi Prostaglandin-sintaza, je [http://sl.wikipedia.org/wiki/Encim encim], ki katalizira [http://sl.wikipedia.org/wiki/Oksidacija oksidacijo] arhadonske kisline. Skrbi za sintezo tromboksana, ki je močna proagregacijska snov, in [http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Prostaglandini prostaglandina], ki v želodcu uravnava kislost želodčnega soka ter tvorbo sluzi. <ref>http://www.scribd.com/doc/7191191/FK03COX2007</ref> (1) Ciklooksigenazav molekuli združuje dve funkciji; oksidacijo in pa [http://sl.wikipedia.org/wiki/Redukcija redukcijo] hidroperoksida do alkohola.
+
-
Poznamo tri izoencime, vendar sta poleg COX - 3, najpomembnejša COX - 1 in COX - 2. Oba encima sicer delujeta na isti način, vendar pride do razlik pri izražanju nezaželenih učinkov. <ref>http://osteoarthritis.about.com/od/osteoarthritismedications/a/cyclooxygenase.htm</ref>(2)   
+
Poznamo tri izoencime, vendar sta poleg '''COX - 3''', najpomembnejša '''COX - 1''' in '''COX - 2'''. Oba encima sicer delujeta na isti način, vendar pride do razlik pri izražanju nezaželenih učinkov. <ref>http://osteoarthritis.about.com/od/osteoarthritismedications/a/cyclooxygenase.htm</ref>(2)   
-
COX - 1 je konstitutivni encim, in ga najdemo v prebavilih, ledvicah in [http://sl.wikipedia.org/wiki/Trombociti trombocitih]. Njegova naloga je izločanje [http://sl.wikipedia.org/wiki/Tromboksan tromboksana]. COX - 2 pa je inducibilni encim, ki ga največkrat najdemo v področjih vnetja, v makrofagih v endotelnih celicah, ledvicah in možganih.  Odgovoren je za nastanek PGE2 [http://photoupload.org/uploads/13256311561.png skica], ki je najpomembnejši posrednik vnetja (zmanjšuje prag za bolečino in zvišuje telesno temperaturo). COX - 3 pa najdemo samo v možganih. <ref>http://perpetuum-lab.com.hr/forum/page/patologija/patoloski_pojmovnik/_/upala-i-imunopatologija/ciklooksigenaza-r100</ref>(3)
+
COX - 1 je '''konstitutivni encim''', in ga najdemo v prebavilih, ledvicah in [http://sl.wikipedia.org/wiki/Trombociti trombocitih]. Njegova naloga je izločanje [http://sl.wikipedia.org/wiki/Tromboksan tromboksana]. COX - 2 pa je '''inducibilni encim''', ki ga največkrat najdemo v področjih vnetja, v makrofagih v endotelnih celicah, ledvicah in možganih.  Odgovoren je za nastanek PGE2 [http://photoupload.org/uploads/13256311561.png skica], ki je najpomembnejši posrednik vnetja (zmanjšuje prag za bolečino in zvišuje telesno temperaturo). COX - 3 pa najdemo samo v možganih. <ref>http://perpetuum-lab.com.hr/forum/page/patologija/patoloski_pojmovnik/_/upala-i-imunopatologija/ciklooksigenaza-r100</ref>(3)
-
Med zaviralce ciklooksiganeze štejemo aspirin in ibuprofen. [http://photoupload.org/uploads/13256280721.png (skica delovanja)]
+
Med zaviralce ciklooksiganeze štejemo '''aspirin''' in '''ibuprofen'''. [http://photoupload.org/uploads/13256280721.png (skica delovanja)]
-
Izoencim COX - 1 je velik 22 kb in vsebuje 599 aminokislin, COX - 2 pa 8,3 kb ter vsebuje 604 aminokislin. Imata pa podobno molekulsko maso, ki se giblje od 70 do 72 kDA.<ref>http://sl.wikipedia.org/wiki/Ciklooksigenaza#cite_note-pmid12480795-2</ref>  
+
Izoencim COX - 1 je velik 22 kb in vsebuje 599 aminokislin, COX - 2 pa 8,3 kb ter vsebuje 604 [http://wiki.fkkt.uni-lj.si/index.php/Aminokisline_in_proteini aminokislin]. Imata pa podobno molekulsko maso, ki se giblje od 70 do 72 kDA.<ref>http://sl.wikipedia.org/wiki/Ciklooksigenaza#cite_note-pmid12480795-2</ref>  
== Viri ==
== Viri ==
<references />
<references />
 +
 +
[[Category:LEX]]

Current revision

Ciklooksigenaza ( COX ), (slika), drugače jo imenujemo tudi Prostaglandin-sintaza, je encim, ki katalizira oksidacijo arhadonske kisline. Skrbi za sintezo tromboksana, ki je močna proagregacijska snov, in prostaglandina, ki v želodcu uravnava kislost želodčnega soka ter tvorbo sluzi. [1] (1) Ciklooksigenaza v molekuli združuje dve funkciji; oksidacijo in pa redukcijo hidroperoksida do alkohola.

Poznamo tri izoencime, vendar sta poleg COX - 3, najpomembnejša COX - 1 in COX - 2. Oba encima sicer delujeta na isti način, vendar pride do razlik pri izražanju nezaželenih učinkov. [2](2)

COX - 1 je konstitutivni encim, in ga najdemo v prebavilih, ledvicah in trombocitih. Njegova naloga je izločanje tromboksana. COX - 2 pa je inducibilni encim, ki ga največkrat najdemo v področjih vnetja, v makrofagih v endotelnih celicah, ledvicah in možganih. Odgovoren je za nastanek PGE2 skica, ki je najpomembnejši posrednik vnetja (zmanjšuje prag za bolečino in zvišuje telesno temperaturo). COX - 3 pa najdemo samo v možganih. [3](3)

Med zaviralce ciklooksiganeze štejemo aspirin in ibuprofen. (skica delovanja)

Izoencim COX - 1 je velik 22 kb in vsebuje 599 aminokislin, COX - 2 pa 8,3 kb ter vsebuje 604 aminokislin. Imata pa podobno molekulsko maso, ki se giblje od 70 do 72 kDA.[4]

Viri

  1. http://www.scribd.com/doc/7191191/FK03COX2007
  2. http://osteoarthritis.about.com/od/osteoarthritismedications/a/cyclooxygenase.htm
  3. http://perpetuum-lab.com.hr/forum/page/patologija/patoloski_pojmovnik/_/upala-i-imunopatologija/ciklooksigenaza-r100
  4. http://sl.wikipedia.org/wiki/Ciklooksigenaza#cite_note-pmid12480795-2
Personal tools