Ciklooksigenaza

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

MonikaZ (Talk | contribs)
(New page: == CIKLOOKSIGENAZA == Ciklooksigenaza ( COX ), [http://photoupload.org/uploads/13256281211.png (slika)], drugače jo imenujemo tudi Prostaglandin-sintaza, je [http://sl.wikipedia.org/wiki/...)
Next diff →

Revision as of 00:16, 4 January 2012

CIKLOOKSIGENAZA

Ciklooksigenaza ( COX ), (slika), drugače jo imenujemo tudi Prostaglandin-sintaza, je encim, ki katalizira oksidacijo arhadonske kisline. Skrbi za sintezo tromboksana, ki je močna proagregacijska snov, in prostaglandina, ki v želodcu uravnava kislost želodčnega soka ter tvorbo sluzi. [1] (1) Ciklooksigenazav molekuli združuje dve funkciji; oksidacijo in pa redukcijo hidroperoksida do alkohola.

Poznamo tri izoencime, vendar sta poleg COX - 3, najpomembnejša COX - 1 in COX - 2. Oba encima sicer delujeta na isti način, vendar pride do razlik pri izražanju nezaželenih učinkov. [2](2)

COX - 1 je konstitutivni encim, in ga najdemo v prebavilih, ledvicah in trombocitih. Njegova naloga je izločanje tromboksana. COX - 2 pa je inducibilni encim, ki ga največkrat najdemo v področjih vnetja, v makrofagih v endotelnih celicah, ledvicah in možganih. Odgovoren je za nastanek PGE2 skica, ki je najpomembnejši posrednik vnetja (zmanjšuje prag za bolečino in zvišuje telesno temperaturo). COX - 3 pa najdemo samo v možganih. [3](3)

Med zaviralce ciklooksiganeze štejemo aspirin in ibuprofen. (skica delovanja)

Izoencim COX - 1 je velik 22 kb in vsebuje 599 aminokislin, COX - 2 pa 8,3 kb ter vsebuje 604 aminokislin. Imata pa podobno molekulsko maso, ki se giblje od 70 do 72 kDA.[4]

Viri

Personal tools