Citokrom oksidaza

From Wiki FKKT

Revision as of 15:33, 5 January 2010 by Mateja (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Citokrom oksidaza

Citokrom oksidaza je oksidacijski encim. Sestavljata ga železo in porfirin. Nahaja se v mitohondrijih in je pomemben pri celičnem dihanju. Nadzira prenos elektronov iz določene citokromske molekule do kisikove molekule. Je encim, ki katalizira zadnjo stopnjo aerobnega dihanja, ko se kisik spaja z vodikovimi ioni in tvori vodo. Količina citokrom oksidaze je pogosto uporabljena v fiziologiji kot votla mera za nastanek energije. Citokrom oksidazo razdelimo na dve podskupini; citokrom c oksiadaze in kinol oksidaze.


Kompleks IV

Obstajata dve katalitični podenoti, I in II:

- Podenota I vsebuje dva hema. Prvi hem (hem a v citokrom oksidazi) deluje kot naprava za prenašanje elektronov iz prve v drugo podenoto. Drugi hem (hem b v citokrom oksidazi) je del dvojedrne strukture, ki jo tvori skupaj z bakrom. V dvojedrni strukturi pa poteka redukcija kisika.

- Podenota II skrbi za donacijo elektronov. V citokrom c oksidazi je podenota sestavljena iz dveh Cu atomov, za katere se zdi, da sta takojšnja sprejemnika elektronov iz citokrom c oksidaze. Vendarle pa je bila možna pot prenosa elektronov iz tega centra do hema a prepoznana v celotni strukturi in ne le med dvema Cu atomoma. Encimi so vektorsko urejeni, da lahko prenašajo naboj preko membrane, medtem ko se elektroni prenašajo do kisika.

[1]- Slika katalitičnih podenot


Viri:

[2] - Citokrom oksidaza
[3] - Citokrom oksidaza, kompleks IV
[4] - Citokrom c oksidaza

Personal tools