Estradiol

From Wiki FKKT

Revision as of 23:57, 12 December 2010 by Sanjap (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Estradiol (E2 ali 7β-estradiol ali oestradiol) je estrogeni hormon, ki nastaja v jajčniku in v placenti z encimsko redukcijo iz neposredne predstopnje estrona.[[1]] . Manjše količnine estradiola proizvaja tudi skorja nadledvične žleze, pri moških pa moda. Je najmočnejši izmed treh estrogenov, to so estron (E1), estradiol (E2) in estriol (E3). Skupaj so bistvenega pomena za zdravo delovanje reproduktivnega sistema.

Molekulska formula je C18H24O2. Estradiol tako kot drugi streroidi izhaja iz holesterola.

Pri ženskah je estradiol odgovoren za rast dojk, za razvoj dolgih kosti in sekundarnih spolnih znakov. Deluje kot rastni hormon za tkiva reproduktivnih organov, ki podpirajo sluznice v nožnici, žleze materničnega vratu, endometrija in sluznice jajcevodov. Estradiol je potreben za ohranitev jajčnih celic v jajčniku. Proizvajajo ga jajčniki s sekundarno proizvodnjo iz nadledvične žleze in s pretvorbo steroidnih predhodnikov v estrogene v maščobnem tkivu.

V začetnem delu menstrualnega ciklusa so ravni etradiola konstantne. V menopavzi koncentracije estrogena v telesu padejo na nizko raven. To zmanjšanje pogosto spemljajo vročiski vali in nočno potenje, povečana možnost srčnih bolezni in večja stopnja izgube kostnine (osteoporoza), zato je nadomestitev estrogena za lajšanje simptomov menopavze oziroma za preprečitev srčnih bolezni in osteoporoze postala zelo pogosta. Normalne vrednosti estradadiola so od 80 do 240 pikogramov na mililiter(pg/ml)[1].

Estradiol vstopi prosto v celico in reagira z citoplazemskimi receptorji tarčnih celic. Potem ko se je estrogenski receptor vezal na ligand, lahko estradiol vstopi v jedro tarčne celice in regulira transkripcijo genov, ki vodi v nastanek obveščevalne RNA.

Sintetična oblika estradiola, ki se imenuje etinil estradiol je glavna sestavina hormonskih kontracepcijskih sredstev.


Viri

Zunanje povezave

Personal tools