Ezrin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

MNovinec (Talk | contribs)
(New page: Ezrin znan tudi kot cytovillin ali villin-2, ki je v človeku kodiran z genom EZR. Kot član družine proteinov ERM ( ezrin - radixin - moesin ), služi kot vmesni člen med plazemsko memb...)
Next diff →

Current revision

Ezrin znan tudi kot cytovillin ali villin-2, ki je v človeku kodiran z genom EZR. Kot član družine proteinov ERM ( ezrin - radixin - moesin ), služi kot vmesni člen med plazemsko membrano in aktinskim skeletom. Veže se na N-terminalno domeno FERM. Citoplazemski membranski protein deluje kot protein tirozin-kinaze in je substrat v mikrovilih. N-terminalna polovica ezrina vsebuje FERM domeno, ki sodeluje s fosfatidilinozitol (4,5) bi-fosfatom (PIP2) in membranskimi proteini, kot so CD44 in ICAM-2.

V mirujočih celicah je ezrin neaktiven in ostane v citoplazmi v zaprti konformaciji. S tem zamaskira vezavne transmembranske proteine v N-terminalni domeni in F-aktivna mesta v C-terminalni domeni.

Slika (zunanji vir): http://www.lmgp.grenoble-inp.fr/research/erm-binding-to-biomimetic-membranes-261703.kjsp?RH=1258717341925


Ezrin ne sodeluje le pri ureditvi citoskeleta, ampak je vpleten tudi v številne signalne poti. Poleg tega so nedavno odkrili, da ezrin sodeluje pri urejanju protonske črpalke in ionskih kanalov. Prav zaradi tega ima ključno vlogo pri različnih celičnih funkcijah, kot so preživetje celic, adhezija, gibljivost , fagocitoza in morfogeneza. Te funkcije so temeljnega pomena v zgodnji fazi razvoja in homeostaze tkiv in organov.

Ezrin se nahaja v različnih celicah, vključno z mnogimi vrstami epitelijskih in limfnih celic.

Rak trebušne slinavke, je eden izmed najbolj agresivnih tumorjev z izjemno težko prognozo. Vse več je dokazov, da je Ezrin izražen pri večini malignih tumorjev in regulira napredovanje tumorja.


VIRI

http://www.apocpcontrol.org/paper_file/issue_abs/Volume13_No8/3781-89%206.20%20Zhong%20Zhi%20Qiang.pdf

http://www.uniprot.org/uniprot/P15311

http://en.wikipedia.org/wiki/Ezrin

Personal tools