Fetuin

From Wiki FKKT

Revision as of 20:45, 6 January 2010 by Maya (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

FETUIN

Fetuini so krvni proteini v jetrih, ki se izločajo v krvni obtok. Razvili so se iz beljakovin cistatina z gensko podvojitvijo in izmenjavo genskih segmentov.
Njihova funkcija je zaviranje mehkega tkiva. To dosežejo tako, da nastane koloidna mikrosfera oz. getuin-kalcij-fosfat kompleks v krvnem obtoku. Veljajo za najbolj pomembne regulatorne beljakovine v krvnem obtoku.

Fetuin sintetizirajo hepatociti. Molekule fetuina so iz dveh polipeptidnih verig, ki sta ločeni od proproteina, kodiranega z eno molekulo mRNA. Beljakovina je pogosto prisotna v nezreli možganski skorji in kostnem mozgu.

Človeški fetuin je sinonim za α2-HS-glikoprotein (genski simbol AHSG), α2-HS, A2HS, AHS, HSGA in fetuin-A. Fetuin-A [1] je v obliki ene kopije gena v človeškem in mišjem genomu. Fetuin-B [2] pa obstaja pri ljudeh, podganah in miših. Fetuini obstajajo v vseh genomih vretenčarjev, vključno z ribami in plazilci.

Pri bolnikih z uremio na dializi je pri visoki ravni Ca in P z neobičajno nizko vsebnostjo fetuina zelo veliko nevarnost tveganja kalcifikacije zunajmaterničnega tkiva, srca in ožilja. Vendar pa se tudi pri bolnikih, ki imajo sprejemljivo raven Ca in P, ampak neprimerno raven fetuina, tveganje kalcifikacije poveča.
Tveganja kalcifikacij:
-nastajanje mehkih tkiv kalcifikacije pri bolnikih z ledvičnim presadkom,
-sladkorna bolezen povezana z žilno kalcifikacijo,
-stratifikacija akutnih koronarnih sindromov,
-arterioskleroza.


Viri: http://www.fetuin.de/, http://www.absoluteastronomy.com/topics/Fetuin.

Personal tools