Fitoaleksini

From Wiki FKKT

Revision as of 20:53, 12 December 2010 by Taja V (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Fitoaleksini

Fitoaleksini so (poli)fenolne snovi ali njihovi derivati v rastlinah, ki imajo sorazmerno majhno molekulsko maso in delujejo antibiotično. Spadajo v skupino sekundarnih ter stresnih metabolitov, saj se sintetizirajo ob delovanju stresnih dejavnikov kot so: sevanje, sprememba temperature, nihanje razpoložljivosti vode, hranil in prisotnost raznih onesnažil (težke kovine, pesticidi,plini…), uvrščamo pa jih tudi med ksenobiotike (ksenobiotiki). Fitoaleksini skupaj z drugimi stresnimi odgovori povečujejo odpornost rastlin na nek stres (UV-B sevanje, toksini…).


Prav tako so fitoaleksini sestavni del rastlinskega »imunskega sistema« in imajo nalogo braniti rastline pred raznimi glivičnimi (peronospora, fitoftora, verticilium,…), bakterijskimi (bakterijska gniloba…) in virusnimi okužbami. Na njihovo delovanje ne vpliva količina fitoaleksinov v nekem tkivu, temveč hitrost njihovega razpada.


V sadjarstvu se za zaščito rastlin danes uporabljajo tudi različne kemikalije, ki stimulirajo sintezo naravnih odpornih snovi (fitoaleksinov) v rastlini ter jo s tem učinkoviteje zaščitijo predvsem pred glivičnimi boleznimi (foliarna gnojila).


Viri:

[http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/md_trost_tadeja.pdf

http://www.moje-zdravje.si/antioksidanti-v-hrani-resveratrol/

http://www.karsia.si/html/prodajni.php?subKategorijaId=86&vsebinaId=2626

http://karsia.si/html/dom.php?subaction=showfull&id=1286534661&archive=&start_from=&ucat=&

http://www.pfos.hr/~dsego/fitopatologija2/Fitopatologija%20II.pdf

http://www.zbirka.si/ksenobiotik/]

Zunanje povezave:

[1]

Personal tools