Flavonoidi v pomarančnem soku zavirajo oksidacijo, ki jo povzroča nezdrava prehrana

From Wiki FKKT

Revision as of 16:18, 12 April 2010 by Anaya (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Uživanje hrane, ki vsebuje flavonoide lahko ob istočasnem uživanju hitre prehrane z visoko vsebnostjo maščob ter ogljikovih hidratov nevtralizira oksidacijo in vnetja v našem organizmu, ki jih povzroča nezdrava prehrana, poleg tega pa preprečuje tudi poškodbe ožilja.

Prosti radikali so znani kot povzročitelji vnetij v ožilju in prispevajo k večji možnosti za nastanek srčnega napada in kapi. Raziskave so pokazale, da je močan preventivni učinek pomarančnega soka najverjetneje povezan z njegovo obilno vsebnostjo dveh flavonoidov, naringenin in hesperidin, ki sta glavna antioksidanta.

V raziskavo je bilo vključenih 10 zdravih, normalno težkih žensk in moških, starih med 20 in 40 let. Vsak od njih je zaužil 900-kalorični zajtrk, ki je vseboval jajce, klobaso , popečene maslene kruhke in krompirjeve ocvrtke. Skupaj so zaužili 81 gramov ogljikovih hidratov, 51 gramov maščob in 32 gramov beljakovin. Prva skupina je zraven zajtrka spila 300-kalorični pravi sok iz pomaranč, druga skupina 300-kalorično glukozno pijačo, tretja skupina pa enako količino vode.

Udeležencem raziskave so odvzeli krvne vzorce pred obrokom ter 1, 3 in 5 ur po zaužitju zajtrka. Krvni vzorci, ki so bili odvzeti pred zajtrkom, niso pokazali pomembnih razlik med posameznimi skupinami. Analize krvnih vzorcev odvzetih po obroku pa so pokazale, da se je delež kisikovih prostih radikalov pri skupini, ki je pila vodo, v povprečju povečal za 62%, pri skupini s sladkim glukoznim sokom za 63%, pri skupini s pomarančnim sokom pa za 47%.

Personal tools