Folna kislina

From Wiki FKKT

Revision as of 19:41, 30 January 2014 by Matej Šverko (Talk | contribs)
Jump to: navigation, search

Folna kislina

Folna kislina je vodotopna oblika vitamina B9, znana pa je tudi pod imenom folat, ki je oblika folne kisline v naravi. Ker ga je v naši prehrani največ v listnati zelenjavi, je folat dobil ime po latinski besedi za list, folium. Folna kislina je v nasprotju s folatom sintetično pridelana in se uporablja za bogatenje živil ali kot prehranska dopolnila.

Folna kislina sama po sebi ni biološko aktivna, pravi pomen pa dobi šele ko jo jetra pretvorijo v dihidrofolno kislino, ki se kasneje pretvori v tetradehidrofolat (THF, s pomočjo dihidrofolat reduktaze). Telo folno kislino uporablja največkrat pri sintezi ali popravilu DNA ter sodeluje kot kofaktor pri pomembnih bioloških procesih. Uživanje folne kisline kot prehranski dodatek se priporoča predvsem nosečnicam, saj pri celicah spodbuja delitev ter rast celic, kar je pomembno pri razvoju zarodka.

Pomembnost folata v človeškem telesu so prvič odkrili leta 1931, ko je raziskovalka Lucy Willis do pomembnih opažanj pri preprečevanju anemije (pomanjkanje rdečih krvničk) pri novorojenčkih. Prvič je bil folat izoliran iz špinačnih listov leta 1941, leta 1943 pa so prišli do izolata v kristalni obliki, s pomočjo katere so določili kemijsko strukturo. Kasneje so s pomočjo folne kisline sintetizirali prvo zdravilo za boj proti raku, aminopterin(antifolat). Okrog 1990 so v ZDA začeli dodajati folno kislino prehranskim izdelkom, saj ljudje kljub temu da je s folatom bogate hrane v izobilju niso uspeli zaužiti dovolj folne kisline za normalno delovanje organizma.

Molekulska formula je C19H19N7O6, ima 441,4 Da. Razpade pri cca. 250°C, absorpcijski vrh pri 283 nm.

Viri

  • Ural, Serdar H. (2008-11). »Folic Acid and Pregnancy« v Kid's Health
  • »Folate«. Patient Care & Health Info – Drugs and Supplements. Mayo clinic, 1. november 2013.
  • »Dietary supplement fact sheet: Folate«. Health Information. Office of Dietary Supplements, US National Institutes of Health. (citirano 12.1.2014)
  • Folic acid
  • Folna kislina

Slike

Personal tools