Fosfatdilserin

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
(New page: == '''Fosfatidilserin''' == '''Opis:''' Fosfatdilserin je fosfolipid, Fosfolipidi so po zgradbi podobni trigliceridom ali pravim maščobam in so glavni sestavni deli vseh bioloških me...)
Current revision (14:11, 29 January 2010) (view source)
 
Line 75: Line 75:
2. http://lipidlibrary.aocs.org/Lipids/ps/index.htm
2. http://lipidlibrary.aocs.org/Lipids/ps/index.htm
 +
 +
 +
[[Category:LEX]]

Current revision

Fosfatidilserin

Opis:

Fosfatdilserin je fosfolipid, Fosfolipidi so po zgradbi podobni trigliceridom ali pravim maščobam in so glavni sestavni deli vseh bioloških membran. Po zgradbi lahko molekulo fosfolipida delimo na štiri dele: alkohol (pri fosfogliceridih je to glicerol, pri sfingomielinu pa sfingozin) je na dveh mestih zaestren z maščobno kislino, na tretjem mestu pa s fosforno kislino, na katero je vezana neka polarna molekula, npr. alkohol. V membranah prevladujejo fosfogliceridi, ki se med seboj razlikujejo glede na polarno skupino, ki je vezana na fosfatno skupino.

Fosfatdilserin ima fosforno skupino zaestreno s serinom. Nahaja se na citosolni strani membrane, običajno ob encimu translokaza. Pri programirani celični smrti se fosfatdilserin preseli na površino celice. Zgradba fosfatdilserina:


Uporaba v zdravju:

Nekateri znanstveniki, trdijo da konzumiranje fosfatdilserina zmanjušuje možnosti demence in kognitivne disfunkcije pri starejših.

Fosfatdilsterin se lahko uporablja tudi kot additiv k športni prehrani. Dokazano je bilo, da fosfatdilsterin ima lasnosti spodbujevalne učinke, saj dobro učinkuje pri atlethih ki delajo na mišični masi, kolesarijo ali trenirajo vstrajnostni tek. Sojni-FS se lahko uporablaj kot nadomestek za uravnavanje hormonskega neravnovesja pri športni aktivnosti, pri velikih obremenitvah se izloči veliko kortizola, fosatdilsterin pa učinkuje tako da kortizon nima tako močnega efekta. Ker se FS uporablja za uravnavanje hormonskega ravnovesja pri atletu, lahko posledično ublaži fiziološki stres ki je konstanten pri velikih obremenitvah. Fosfatdilsterin zmanjuše bolečine v mišicah, pospešuje okrevanje, izboljšuje počutje nasplošno. Prve študije kažejo tudi da ima FS dodatki imajo dober vpliv na otroke z ADAH (motnje pozornosti s hiperaktivnostjo) obolenjem.


Kje najdemo fosfatdilserin:

Fosfatdilstarin najdemo v mesu, največ ga je v možganih in notranjih organih, kot so naprimer jetra in ledvice, nekaj ga je moč tudi najti v mleku in mlečnih izdelkih in zeljenavi vendar to je v majhnih količinah, z izjemo belega fižola.


Food PS Content in mg/100 g

Bovine brain 713

Atlantic mackerel 480

Chicken heart 414

Atlantic herring 360

Eel 335

Offal (average value) 305

Pig's spleen 239

Pig's kidney 218

Tuna 194

Chicken liver 123

White beans 107

Soft-shell clam 87

Chicken breast, with skin 85

Mullet 76

Veal 72

Beef 69

Pork 57

Pig's liver 50

Whole grain barley 20

Soy lecithin 10-20

Carrot 2

Cow's Milk (whole, 3.5% fat) 1


Viri:

1. http://en.wikipedia.org/wiki/Phosphatidylserine

2. http://lipidlibrary.aocs.org/Lipids/ps/index.htm

Personal tools