Fruktani

From Wiki FKKT

Revision as of 09:07, 5 January 2010 by Genetika (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Fruktani so polimeri fruktoze molekul. Ti se pojavijo v živilih, kot so artičoke , beluši, stročji fižol   ( vključno s spomladansko čebulico ) in pšenica. Sintetizirajo iz osnovnega disaharida saharoze. Saharoza je primarni produkt fotosinteze in je osnova za nadaljno sintezo fruktanov.  Akumulirati se začne, ko je vsebnost ogljikovih hidratov v rastlini nizka. Ko vsebnost sladkorja preseže določeno vrednost,  se začne sinteza in akumulacija fruktanov, zato v travah ni stalnega razmerja med saharozo in fruktani. Namenjeni so shranjevanju energije.Tvorba fruktanov je uspela tudi pri rastlinah, ki proizvajajo druge oblike ogljikovih hidratov.  

Contents

VRSTE FRUKTANOV

  • Inzulin       
  • Levan
  • Graminan

FUNKCIJE

Fruktani so odporni proti zmrzovanju. Njihova funkcija je v rastlinah poleg vira rezervne energije, potrebne zlasti za hitro spomladansko rast, tudi obramba pred sušo.Glukoza, saharoza in fruktani predstavljajo v vodi topen ogljikohidratski del rastline. Shranjujeo se predvsem v listih in steblu rastline.  V hrani naj bi  prispevali k boljši sestavi človeške mikroflore.

UČINKI FRUKTANOV

Fruktani imajo številne pozitivne učinke na zdravje. Hrani, sestavljeni iz fruktanov, denimo inzulinu iz cikorije, pripisujejo različne pozitivne lastnosti. Izboljšujejo mikroflore prebavil,  resorpcijo kalcija  in magnezija, znižujejo nivo inzulina, holesterola,  triacilglicerola in fosfolipidov v krvi, ter spreminja absorbcijo maščob v debelem črevesu, vsaj pri živalih.  

LITERATURA

   

 

Personal tools