Glukozaminoglikani

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search

Eva Udovič (Talk | contribs)
(New page: '''Glukozaminoglikani''' so polisaharidi, sestavljeni iz ponavljajočih disaharidnih enot. Nahajajo se v vezivnih tkivih in sluzi, vežejo vodo in katione in s tem povečajo elastičnost v...)
Next diff →

Revision as of 18:50, 12 December 2010

Glukozaminoglikani so polisaharidi, sestavljeni iz ponavljajočih disaharidnih enot. Nahajajo se v vezivnih tkivih in sluzi, vežejo vodo in katione in s tem povečajo elastičnost vezivnih tkiv. Ali drugače rečeno, so substance, ki pomagajo okrepiti naravno zaščitno delovanje kože. Polisaharidni del je iz različnih gradnikov(heterodisaharidov), povezanih v dolge verige, ki se navezujejo na proteinsko verigo. So pomemben del glikoproteinov. Eden izmed najpomembnejših glukozaminoglikanov je hialuronska kislina. Hialuronska kislina je linearen polimer polisaharidov, ki jo najdemo v koži, hrustancov sklepov in sklepnih tekočinah ter v kapsulah ponavadi patogenih bakterij(bakterija, ki povzroča bolezen, zajedavci.)Sestavljajo jo disaharidne enote, ki so povezane z ß-1,4-glikozidno vezjo. Veže veliko vode in daje visokoelastičnost oziroma drsnost sklepne tekočine in s tem izboljša prehrano sklepov. Prispeva k trdnosti kosti, hrustanca in žilnih sten. Sestavlja pa tudi srčno zaklopko. Aktivira in usklajuje ključne stopnje obnove kožnih lezij in tako olajša medsebojno povezavo in časovno uskladitev pospešitve bioloških faz obnove.


Kot smo že omenili so glukozamonglikani pomembne sestavine vezivnih tkiv, ki so povezani s proteini: kolagen, elastan(je elastično vlakno, ki da koži čvrstost in prožnost. Tako kolagen kot elastan sta beljakovini.),keratin.

Sinteza glukozaminoglikanov poteka na ribosomih endoplazemskega retikuluma. Razgradnja poteka v lizosomih, s pomočjo lizosomalnih hidrolaz in transferaza transferaz. Gradnniki glukozaminoglikanov so: • hialuronan(glukoronska kislina in N-acetilglukozamin) • hondroitin-4-sulfat ( glukoronska klislina in N-acetilglukozamin):je trdna snov v hrustancu in aorti • keratansulfat (galaktoza in N-acetilglukozamin): se nahaja v mrežnici in hrustancu • heparan-sulfat se nahaja v stenah krvnih žil • dermatan-sulfat, se nalaga v fibrilarni strukturi kolagena in kože

Personal tools