Gosipol

From Wiki FKKT

Revision as of 09:40, 13 December 2010 by Sanja (Talk | contribs)
(diff) ←Older revision | Current revision (diff) | Newer revision→ (diff)
Jump to: navigation, search

Contents

Gosipol

Gosipol(C30H30O8) je dimerna fenolna spojina. Pri standardnih pogojih je trdna rjava snov z molsko maso 518,563 g/mol. Razpade pri 177-182 ° C.

Lastnosti

Izoliramo ga lahko iz semen, korenin in stebel bombaževca. Na Kitajskem, v Avstriji, Braziliji, Nigeriji in Dominikanski Republiki se uporablja kot alternativa vazektomiji, saj zavira spermatogenezo. Je rumeni pigment. Ima proapoptotične lastnosti, kar je verjetno posledica ureditve Bax in Bcl2. Reverzibilno zavira kalcinevrin in se veže na kalmodulin. Zavira replikacijo virusa HIV-1. Obenem povzroča nizko raven kalija, kar lahko povzroči utrujenost, mišično šibkost, včasih tudi začasno paralizo. Struktura gosipola [[1]]

Metabolizem

Gosipol izkazuje direktne spermicidne učinke brez metabolične aktivacije in vitro, in verjetno tudi in vivo. Iz telesa se eliminira zelo počasi. Pri vseh preučevanih živalih se gosipol distribuira po celem telesu z največjo koncentracijo v jetrih, gastrointestinalnem traktu, vranici in limfnih vozlih in y nižjimi koncentracijami v testisih.

Toksičnost

Literatura o toksičnosti gosipola vsebuje nasprotujoče si rezultate. Po eni strani naj ne bi bil mutagen glede na Ames salmonela mikrosomalni test, po drugi strani pa so ugotovili da povzroča majhen porast v izmenjavi sestrskih kromatid v človeških levkocitih in vitro. Še več, ihibiral je hitrost sinteze DNA, RNA in proteinov in mitotični indeks v sesalskih celicah in vitro.

Viri:

- http://www.bioscreening.net/glossary/gossypol/

- http://www.lek.si/si/skrb-za-zdravje/medicinski-slovar/

- http://translate.google.si/translate?hl=sl&langpair=en|sl&u=http://en.wikipedia.org/wiki/Gossypol

Personal tools