Hipoksantin

From Wiki FKKT

Jump to: navigation, search

Hipoksantin je naravna kemična spojina s formulo C5H4N4O, purinski derivat, kateri se nahaja v številnih rastlinskih in živalskih tkivih in urinu. Včasih se nahaja kot eden sestavnih delov v nukleinskih kislinah, kjer je prisoten v antikodonu tRNK v obliki njegovega nukleozida inozina. Ima tavtomer znan pod imenom 6-hidroksipurin. Hipoksantin je neophoden dodatek v posameznih celicah, bakterijah in parazitskih kulturah kot substrat in izvor dušika. Na primer, je pogosto potreben reagent v malarijskih parazitskih kulturah, saj je za Plasmodium falciparum potreben izvor hipoksantina za sintezo nukleinske kisline in energijski metabolizem.

Avgusta 2011 je bilo objavljeno poročilo, ki temelji na Nasinih raziskovanjih meteoritov najdenih na Zemlji. Poročilo kaže, da je možno da hipoksantin in sorodne organske molekule, med katerimi sta komponenti DNK in RNK, adenin in gvanin, lahko nastanejo tudi drugje v vesolju.

Reakcije

V človeškem telesu hipoksantin nastaja kot produkt delovanja encima ksantinske oksidaze na ksantin v ciklu purinske razgradnje.
Hipoksantin + O2 <=> Ksantin + H2O2

Hipoksantin-gvanin-fosforibozil-transferaza (HGPRT) spremeni hipoksantin v inozin monofosfat (IMP) med reciklažno sintezo nukleotidov.

Hipoksantin nastaja tudi z spontano deaminacijo produktov adenina, ter zaradi podobnosti z gvaninom, ta proces lahko privede do napak pri podvojevanju ali prepisovanju DNK.

Viri

Hipoksantin, Wikipedia
Hipoksantin, Pearsonhighered
Hipoksantin, leksikon
HGPRT, Wikipedia

Zunjanje povezave

Kemijska struktura hipoksantina, Wikipedia

Personal tools