Indigo

From Wiki FKKT

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
Current revision (19:18, 2 January 2012) (view source)
 
Line 1: Line 1:
-
'''Indigo''' je barva poimenovana po vijoličnem barvilu iz obrata Indigofera tinctoria in sorodnih vrst. Indigo je barva svetlobe z valovno dolžino 420–440 nm, in nastopa v svetlobnem spektru med modro in vijolično. Kot številne druge barve – najbolj znani sta oranžna in vijolična – je tudi barva indigo dobila svoje ime po predmetu iz narave, v tem primeru rastline indigovca (Indigofera tinctoria), ki se je nekoč uporabljala za barvanje tkanin.[[Media:images.jpeg|Slika barve indigo]]
+
'''Indigo''' je barva poimenovana po vijoličnem barvilu iz obrata Indigofera tinctoria in sorodnih vrst. Indigo je barva svetlobe z valovno dolžino 420–440 nm, in nastopa v svetlobnem spektru med modro in vijolično. Kot številne druge barve – najbolj znani sta oranžna in vijolična – je tudi barva indigo dobila svoje ime po predmetu iz narave, v tem primeru rastline indigovca (Indigofera tinctoria), ki se je nekoč uporabljala za barvanje tkanin.[[Media:images.jpg|Slika barve indigo]]
[[Indija]] je najstarejši center indigo barvanja v starem svetu. To je bil glavni dobavitelj  
[[Indija]] je najstarejši center indigo barvanja v starem svetu. To je bil glavni dobavitelj  

Current revision

Indigo je barva poimenovana po vijoličnem barvilu iz obrata Indigofera tinctoria in sorodnih vrst. Indigo je barva svetlobe z valovno dolžino 420–440 nm, in nastopa v svetlobnem spektru med modro in vijolično. Kot številne druge barve – najbolj znani sta oranžna in vijolična – je tudi barva indigo dobila svoje ime po predmetu iz narave, v tem primeru rastline indigovca (Indigofera tinctoria), ki se je nekoč uporabljala za barvanje tkanin.Slika barve indigo

Indija je najstarejši center indigo barvanja v starem svetu. To je bil glavni dobavitelj indigo barvila, pridobljenega iz rastlin Indigofera tinctoria v Evropo že v času grško-rimske dobe.

 • Obstaja več različnih odtenkov indigo barve:
  • Barva električni indigo je najsvetlejša barva indigo, ki se lahko približa na računalniškem zaslonu in je barva, ki se nahaja med modro barvo in web vijolično barvo na kolesu barvil RGB.
  • Web modro vijolična barva ali temna indigo, je za ton svetlejša od indigo pigmenta, vendar ne tako svetla kot električna indigo.
  • Barva indigoje barvilo drugačne barve, kot bodisi spekter indigo ali indigo pigment. To je dejanska barva barvila iz rastlin indigo, ko jo dajo na surovo tkanino.
  • Električna indigo:V barvnem prostoru RGB, morata biti spektralna indigo in vijolična ocenjeni z vijoličnega obarvanja, to je z mešanjem malo rdeče z veliko modre. Spektral indigo se tesno približuje barvi elektični indigo. Ta barva je približno enaka barvi na liniji 430 nanometrih, na diagramu barvitosti CIE. Barva spektra indigo, se lepo prilega med spektrom vijolične in spektrom modre. Nemogoče je predstaviti spekter indigo na računalniškem zaslonu, saj je spekter indigo zunaj barvnega trikotnika ali lestvice barvnega prostora RGB.
  • Pigment indigo (web color indigo): Pigment indigo je mogoče dobiti z mešanjem 55% modrozelenega pigmenta s približno 45% škrlatnega pigmenta. Pigment indigo (web indigo barve) predstavlja način na katerega je bila indigo barva vedno navedena v pigmentih barv, ali barvic v 1950.

Zanimivosti:

Denim, je ton Crayola indigo, ki spominja na odtenek indigo, ki se uporablja v Denim. Denim je barva Denim tkanine, ki se po tem, ko so barva z Indigo barvilom, uporablja za izdelavo jeansa.

GLIVE -Lactarius indigo je ena od zelo redkih vrst gob, ki je obarvana s toni modre. PTICE -Indigobird je ptica z buff barvo prsi in indigo barvo perja. -Indigo strnad je majhna ptica ki izvira iz Severne Amerike in je znana po tem,da imajo moški pisano perje.

Viri:

- http://gallery.mudpuddle.co.nz/v/blenergetic/indigo.jpg.html

- http://en.wikipedia.org/wiki/Indigo

Personal tools